Pe 1 iulie, un eveniment, cred, important pentru modernizarea institutionala a Romaniei a trecut aproape neobservat. Dupa ce in 25 martie 2008, CSAT aproba o noua schema de organizare a Serviciului Roman de Informatii, documentul a intrat in vigoare la inceputul lunii iulie. Pina in acest moment, datele privind structura si organizarea SRI nu erau disponibile marelui public. De marti, oricine are acces la internet poate citi pe pagina web a institutiei aceste informatii. Exista o singura problema: oricite eforturi s-au facut pentru imbunatatirea comunicarii cu societatea civila, limbajul comunicatelor a ramas arid, plin de termeni tehnici, greu de digerat de cineva care este doar curios.
Se vorbeste despre „continuarea reformelor interne, conform „Viziunii Strategice 2007 – 2010″ pentru a asigura o crestere semnificativa a capacitatii operationale a institutiei”. Este drept ca SRI, fiind un serviciu secret, nu are ca prima obligatie deschiderea portilor pentru toti… bagaciosii. Unele lucruri interne, chiar daca nu sint secrete, ramin in zona discreta a informatiilor publice. Insa, in ultimii ani, aceasta institutie a facut obiectul atentiei publice doar cind a existat un iz de scandal. S-a creat, nu stiu prin ce mijloace (profesioniste?!), o atitudine negativa a societatii, uitindu-se faptul ca SRI este o institutie fundamentala a statului, pe modelul democratic al Occidentului, cu indatoriri majore in sistemul de siguranta nationala.
Insistenta cu care unii au actionat pentru denaturarea rolului Serviciului in mecanismul democratiei moderne care se structureaza in Romania a afectat nu doar componentele tactice, dar chiar si imaginea ofiterilor de informatii. Tineri, increzatori in puterea lor de a servi tara, acesti oameni aveau nevoie de o redefinire a statutului lor. Acesta este mesajul care se desprinde din comunicatele postate pe www.sri.ro (o pagina chiar interesanta). Prin intrarea in vigoare a noii scheme de organizare a SRI si a noii structuri, sint vizate trei obiective: dezvoltarea capacitatii de reactie a Serviciului prin trecerea la un management modern si eficient al activitatii de informatii, mai buna gestionare a noilor riscuri de securitate in baza intereselor strategice ale Romaniei si deciziilor luate la nivel de NATO si UE si – nu in ultimul rind – dezvoltarea cooperarii cu societatea civila si mass media din Romania.
Acest ultim punct mi se pare, din perspectiva simplului cetatean, extrem de important. SRI trebuie sa gaseasca caile pentru a recapata increderea romanilor si pentru a convinge societatea de importanta activitatii sale. Nu de alta, dar din cind in cind se vor gasi priceputi care sa sustina ca Romania nu are nevoie de structuri informative. Directorul SRI, George Cristian Maior, declara zilele trecute ca „rolul si misiunile Serviciului s-au extins in mod semnificativ pentru a acoperi o gama diversificata de riscuri si problematici de securitate, dintre care unele complet noi, precum cele legate de securitatea energetica sau securitatea cibernetica, aflate in zona de interes strategic NATO si UE. Acestea s-au suprapus amenintarilor clasice pe care trebuie sa le gestionam in continuare.” Se anunta o simplificare a schemei de organizare prin desfiintarea inspectoratelor, reducerea cu aproximativ 20 la suta a numarului unitatilor centrale (adica o reducere a functiilor de conducere) si „trecerea la un sistem de planificare corporatist, orientat spre alocarea resurselor pe prioritati”. Suna modern si occidental… De altfel, in acest moment, asistam doar la initierea unui amplu proces care va continua cu elaborarea si aprobarea viitoarei „Strategii de Informatii a SRI”, primul document ce va constitui cadrul de planificare moderna a activitatii de informatii si intelligence. Vom vedea in saptaminile si lunile care vor urma cum se vor materializa aceste decizii la nivel institutional…
Lasă un răspuns