Hepatitele cronice si cirozele inregistreaza o tendinta constanta de crestere in judetul Bacau. Potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, in prima jumatate a acestui an, asa cum rezulta din evidentele medicilor de familie, numarul pacientilor cu astfel de afectiuni era de 13.956, comparativ cu 13.374 in aceeasi perioada a lui 2011 sau 13.185, in primele cinci luni ale lui 2010. In ceea ce priveste cazurile de hepatita virala acuta, in primul semestru al anului in curs, acestea au fost in numar de 11, cu citeva zeci mai putine decit in aceeasi perioada a anilor 2011 si 2010.
Potrivit DSP Bacau, printre grupurile comune de risc pentru hepatitele virale se afla copiii si adolescentii sub 18 ani nevaccinati, persoanele cu comportament sexual la risc, consumatorii de droguri injectabile, persoanele ce au nevoie frecvent de singe sau produse din singe, pacientii cu spitalizari repetate si indelungate, personalul medical sau persoanele care calatoresc in zone cu prevalenta ridicata a hepatitei.
In Romania, pe grupuri de virsta, Hepatita B se manifesta cu precadere la persoanele intre 20 si 34 de ani, Hepatita A este mai intilnita la categoria de virsta 0 – 14 ani, iar Hepatita C la grupa de virsta 35 – 64 de ani.
Pentru toate categoriile de virsta, hepatitele se intregistreaza in numar mai mare in mediul rural. Principalele masuri de prevenire a imbolnavirilor sint, reamintesc autoritatile sanitare bacauane, vaccinarea impotriva hepatitelor A si B, conform Programului National de Imunizare, pastrarea in permanenta a igienei personale, asigurarea igienei in gradinite, scoli, camine studentesti etc., utilizarea exclusiv de seringi de unica folosinta, sterilizarea corecta a instrumentarului medical si stomatologic, asigurarea igienei si dezinfectarii adecvate in unitatile medicale de orice tip, adoptarea unui comportament sexual responsabil si a unei igiene sexuale adecvate.(M. Rotaru)
Andrei a zis
Putina mediatizare din partea presei face bine. Un pas e facut de voi. Oamenii trebuie sa constientizeze pericolul hepatitelor virale B si C. Pentru B cum scrie si in articol este vaccin, deci e pacat sa fie infectii noi de acum in colo. Nr. lor a crescut datorita faptului ca oamenii nu stiau de prezenta virusului si nu ca s-au infectat recent. Pentru Hepatita C exista tratament care vindeca in proportie de 60-90% in functie de genotip. E pacat sa nu tratam hepatita c daca tot exista tratamente eficiente. Vestea proasta e lista mare de asteptare ca la casa de asigurari de sanatate pentru tratament. In cazul hepatitei B rata de vindecare e foarte mica la ora actuala (sub 20% rata vindecare), dar avem vaccinul care va scadea nr infectiilor in timp.