• situația a fost semnalată de doctorul Neculai Filipescu, președintele Colegiului Medicilor • președintele Colegiului Medicilor îi acuză pe șefii Spitalului Județean și ai Direcției de Sănătate Publică de dotarea precară și încadrarea deficitară cu personal specializat a Urgențelor • aceleași persoane sînt acuzate că țin la Urgențe un medic cu grave probleme psihice
Moartea lui Nicolae Palăr, bătrînul din Ungureni care a murit pe holurile Spitalului Județean după ce a fost transportat cu taxiul între două unități medicale și pasat de la o ușă la alta, a stîrnit patimi aprinse la Colegiul Medicilor (CM). Într-un moment în care comisia de disciplină a CM nu se întîlnise încă să judece dacă medicii Gabriel Gavrilă și Dumitru Iaut se fac vinovați de culpă medicală în cazul bătrînului mort în ziua de 12 august, doctorul Neculai Filipescu, președintele Colegiului Medicilor, a lansat acuzații grave la adresa conducerii Spitalului Județean și a Direcției de Sănătate Publică (DSP). Acuzele sînt legate de modul în care funcționează Urgențele la Bacău, dar care nu sînt decît lucruri care puteau fi spuse cu mult timp înainte a se produce tragedia din 12 august. „După cazul nefericit de zilele trecute, opinia publică arată cu degetul către personalul de la Urgențe. În fapt, vina o poartă șefii DSP și ai spitalului, care nu s-au îngrijit de dotarea corespunzătoare cu aparatură și încadrarea cu personal la Unitatea Primire Urgențe. Au avut la dispoziție trei ani, de cînd ordinul de ministru referitor la organizarea serviciilor de Urgență a fost dat, să se ocupe de aceste lucruri”, și-a început expunerea doctorul Filipescu. Invocînd acel ordin vechi de trei ani, de care nici Colegiul nu a pomenit nimic pînă acum, președintele CM a înșirat lipsurile Unității de Primire Urgențe (UPU). „Organizarea, dotarea și personalul sînt trei capitole avute în vedere de respectivul ordin. Primul, cel legat de organizare, se referă la spațiu și circuitele pe care acesta trebuie să le respecte și care nu există. Dotarea este și ea precară. Nu există un punct de laborator cu dotare minimală și nici echipament de telecomunicații. UPU ar trebui să aibe stații de emisie mobile care zilnic să stea la medicii de gardă. Așa pot fi chemați într-un timp scurt să consulte o urgență”, a continuat președintele CM. Tirul acuzațiilor lansate de doctroul Filipescu s-a întețit atunci cînd a ajuns la capitolul „personal”. „Doar doi medici din structura UPU sînt specialiști în medicină de urgență, dintre care unul este cu probleme de sănătate grave, care sînt incompatibile cu postul respectiv. Este vorba de doctorița Ionela Paraschiv, care pe data de 3 iunie a fost externată de la spitalul Socola din Iași cu diagnosticul de tulburare schizo-afectivă de tip maniacal. Această doctoriță pune în pericol viața pacienților și am cerut comisiei de psihiatrie a Colegiului Național al Medicilor să se pronunțe în acest caz. Direcția spitalului se face răspunzătoare de menținerea pe post a acestui medic”, a încheiat doctorul Filipescu.
Acuzațiile doctorului Filipescu nu mai miră pe nimeni
Acuzațiile șefului CM nu l-au surprins pe directorul Spitalului de Urgență. „Doctorul Filipescu și-a făcut un obicei din a declanșa campanii personale împotriva oricui este la conducere. Poziția dînsului a fost în orice situație obstrucționistă. UPU a fost dotată cu echipament prin Banca Mondială, la fel ca multe alte secții asemănătoare din țară și funcționează după baremurile ministerului. Comunicația cu medicii de gardă am încercat să o efectuăm de anul trecut cu ajutorul pagerelor, dar operatorul de telefonie mobilă care presta astfel de servicii ne-a pus în vedere că sîntem singurii solicitanți și ne-ar costa numai frecvența 15.000 de dolari. La scurt timp ne-au anunțat că nici dacă avem banii nu ne mai pot ajuta, pentru că au renunțat la astfel de servicii. În schimb, avem o stație radio cu Salvarea, iar în secții se ia legătura prin telefon. Criza de personal de specialitate este resimțită în toate serviciile de Urgență, pentru că această specializare este relativ nouă și nu există mulți medici care să o fi urmat. Posturile vacante de medici de la Urgențe au fost scoase la concurs de foarte multe ori, dar nu au fost candidați”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului de Urgență. Nici acuzația legată de menținerea la post a doctoriței bolnave psihic nu a rămas fără explicație din partea doctorului Roșu. „Doctorița în cauză s-a îmbolnăvit după încadrarea sa la Urgențe. Dînsa a fost repartizată la Bacău în urma unui concurs pe țară și după cinci ani de specializare în medicină de urgență. A fost angajată la noi în septembrie anul trecut, iar în decembrie a suferit prima internare. Cinci medici psihiatri de la Iași, din comisia de specialitate, au stabilit că doctorița este ameliorată clinic și se poate întoarce la locul de muncă. În această situație, nu avem nici un motiv să îi desfacem contractul de muncă, mai ales că doctorița respectă fișa postului”, a mai spus directorul spitalului. Acesta s-a arătat mirat de faptul că doctorul Filipescu acuză fără să amintească faptul că prima măsură în acest caz o poate lua el însuși.”Singura modalitate prin care doctorița bolnavă psihic poate părăsi locul de muncă este tocmai în mîinile doctorului Filipescu. Colegiul Medicilor este cel în măsură să aprecieze că din punct de vedere al calității actului medical, serviciile doctoriței ridică semne de întrebare și îi poate retrage avizul de liberă practică. Ori, doctorul Filipescu ne-a sugerat printr-o adresă să facem un abuz și anume s-o trimitem pe doctoriță în concediu medical pînă cînd comisia de psihiatrie a colegiului se pronunță în acest caz. Nu noi trimitem un angajat în concediu medical cînd dorim noi, ci acesta ni-l solicită pe baza unei recomandări de la un specialist”, a mai spus doctorul Roșu.
Aceleași opinii referitoare la acuzele doctorului Filipescu ni le-a împărtășit și medicul Cornelia Cojocaru, director al DSP, instituție care de anul trecut a semnalat criza de personal specializat la serviciul de Urgențe și lipsa candidaților pentru celelalte patru posturi vacante din structura UPU. Tirul de acuzații lansat de președintele CM la adresa șefilor spitalului și ai DSP nu este la primul episod, iar cei arătați cu degetul spun că se așteaptă și la alte învinuiri din partea doctorului Filipescu, acesta pregătindu-și campania electorală pentru alegerile la șefia CM din luna noiembrie. (Cezara DUȚĂ)
pe raster
Cazul Palăr, forfecat de Comisia de Disciplină
Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor s-a întrunit ieri pentru a stabili dacă medicii Gabriel Gavriliu de la TBC și Dumitru Iaut de la Unitatea de Primire Urgență se fac vinovați de culpă medicală în cazul Nicolae Palăr. Cei cinci medici membri ai comisiei au aflat ieri doar împrejurările în care a murit bătrînul din Ungureni, dar mai au de strîns multe probe la dosar pînă cînd se vor pronunța în acest caz. Principalele elemente, pe lîngă acuzațiile familiei, sînt cele legate strict de conduita abordată de cei doi medici implicați. Pînă cînd comisia de disciplină va da o concluzie referitoare la felul în care au acționat medicii puși în discuție, urmează să aibă loc mai multe audieri ale tuturor părților implicate și deliberări din partea membrilor comisiei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns