O intervenţie chirurgicală împotriva obezităţii, care costă în SUA între 17.000 şi 26.000 de dolari, devine rentabilă în minim doi ani şi maxim patru ani, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Managed Care, relatează AFP.
Ancheta arată că în cazul pacienţilor bolnavi de obezitate extremă care au suferit o intervenţie chirurgicală cheltuielile pentru sănătate au tendinţa să scadă, în timp ce continuă să crească la pacienţii care nu recurg la această operaţie.
Obezitatea este adesea asociată cu apariţia diabetului, a bolilor cardiovasculare şi a unor tipuri de cancer.
Studiul a comparat cererile de rambursare pentru îngrijiri medicale ale unui număr de 3.651 de pacienţi obezi care au suferit o operaţie între 1999 şi 2005 cu cele ale pacienţilor care nu au recurs la operaţie.
A reieşit că un ‘bypass’ gastric, care reduce volumul stomacului şi care costă 17.000 de dolari când este realizat graţie laparoscopiei, devine rentabil în doi ani ca urmare a reducerii prescrierii de medicamente şi a vizitelor la medic sau spital, potrivit autorului studiului, Pierre-Yves Crémieux, profesor de economie la Universitatea din Quebec.
În cazul unui ‘bypass’ realizat prin chirurgie tradiţională, costul iniţial de 26.000 de dolari se amortizează în patru ani.AGERPRES
Lasă un răspuns