– mult discutată în ultimul an, problema regionalizării nu putea trece nedisecată și în domeniile Culturii și Învățământului băcăuan u câteva discuții pe temă purtate cu băcăuani activi în cele două domenii duc la concluzia că regionalizarea n-ar fi rea, dacă ar fi realizată de „capete limpezi”
Mădălina ROTARU
În caz de realizare, regionalizarea va aduce modificări substanțiale de formă, mai mult decât de fond, se pare, în ceea ce privește sistemul de învățământ sau cultura. Legat strict de formă, instituții precum Școala de Arte și Meserii, muzee, Filarmonica, Biblioteca Județeană ar putea trece în subordinea Primăriei Bacău, iar Inspectoratul Școlar Județean Bacău, care în prezent este subordonat direct Ministerului Educației Naționale, ar putea trece în subordinea Consiliului Județean. Instituții subordonate direct Ministerului Culturii – cazul Direcției Județene pentru Cultură – ar putea trece și ele în subordinea unui oficiu regional. Tot ca formă, vor fi, desigur, modificări legate de funcționarea acestor instituții, fiind necesară fără dar și poate regândirea organigramei. Mulți salariați și-ar putea pierde astfel locul de muncă, unii ar putea fi retrogradați în funcție, alții ar putea să fie afectați la salarizare, iar alții, dimpotrivă să fie avantajați prin promovare. Desigur, din această perspectivă, grijile sunt destul de mari, dar în același timp incertitudinea însăși a realizării regionalizării este mare.
Dincolo de aceasta însă, reprezentanții celor două domenii, Cultură și Învățământ, nu cred că regionalizarea va afecta, neapărat, și „fondul”. Mai mult, o regionalizare realizată după un sistem de gândire bine pus la punct ar putea duce chiar la o coerență a politicilor de Cultură și Învățământ. „Despre regionalizare – ne-a împărtășit opinia, sub protecția anonimatului, un cadru universitar băcăuan – se vorbește foarte mult «pe după uși», sunt mari interese la mijloc și din acest motiv nu prea nimic. Probabil din învățământul preuniversitar vor dispărea inspectoratele școlare județene. Așa ar fi normal. N-ar fi de mirare să apară însă un «superinspectorat» regional. În ceea ce privește învățământul universitar, nu cred că regionalizarea poate înrăutăți lucrurile. Dar nici îmbunătăți. Din punctul meu de vedere, din păcate, guvernanții, foști, actuali sau viitori nu prea par să aibă habar ce e și cum o să fie cu regionalizarea”.
Că regionalizarea nu e neapărat un lucru rău, ba chiar ar fi foarte bună, este de părere lideul băcăuan al Sindicatului Liber în Învățământ. Din același „din păcate” însă, ea ar avea șanse mari de eșec raportându-ne la eficiența de până acum a clasei politice românești. „În mometul de față – așa cum este împărțită România după ’90 – sunt multe decalaje în ceea ce privește dezvoltarea economică a județelor și nu cred că putem neglija faptul că cea care a dus la aceste decalaje este clasa politică – este de părere Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Bacău. Am fost în țări cu regiuni și totul merge bine. La noi, preocupările pentru binele comun nu există însă nici în actuala organizare administrativ-teritorială. Regionalizarea poate aduce ceva bun dacă este gândită de oameni competenți. Legat de învățământ, există un proiect mai vechi, dar despre care nimeni nu spune nimic și este greu de știut ce va fi atâta vreme cât nimic nu este oficial. Eu susțin însă, de mulți ani, că școala, indiferent care este ea, trebuie depolitizată, iar comunitatea locală trebuie să se implice în funcționarea școlii din toate punctele de vedere, atâta vreme cât educația este factor de bază în dezvoltarea unei comunități”.
Despre o schimbare de formă și mai puțin de fond în cazul unei reagionalizări ne-au vorbit și reprezentanți ai instituțiilor de cultură. „Se va reduce, cel mai probabil, numărul de posturi din instituție, nu vor mai exista câte doi-trei directori, la nivel birocratic vor fi consecințe – este de părere Petru Cimpoeșu, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bacău, instituție aflată în subordinea directă a Ministerului Culturii. Ca atribuții însă, regionalizarea nu are ce să afecteze. Treaba trebuie făcută oricum”.
Puncte pertinente de vedere am obținut și din partea unor artiști băcăuani, scriitori și bibliotecari. Cele mai multe legate, de asemenea, de eventuale schimbări de formă, dar nu de fond în cazul unei regionalizări. „Dacă e vorba de muzee, biblioteci etc., după zvonuri, vor fi comasări, iar centrele de greutate nu vor mai fi, din punct de vedere al fondurilor, Consiliul Județean și, din punct de vedere al supervizărilor culturale – Bucureștiul, ci, pentru ambele aspecte, Iașiul – este de părere un reprezentant al artei băcăuane, care a solicitat, de asemenea, anonimatul. În ceea ce privește cultura – opere fundamentale, cărți care se scriu acum și în următorii apropiați ani – nu cred că va fi afectată pe termen scurt și mediu. Inerția va face ca aceste cărți și studii să se producă. Dar când se vor produce, când vor apărea, ele nu-și vor mai face efectele pentru că paradigma de țară va fi deja alta. Așa s-a întâmplat și după Revoluție, vreo zece ani au aparut cărți aproape inutile, cărți gândite și rumegate înainte de ’89”.
ana a zis
Manole Chiriac freaca menta de cand haul pe la sindicat . Si-a rezolvat doar baiatul …nu si problemele oamenilor! Mars la munca!