Proprietarii de apartamente au ajuns răspunzători și de siguranța trecătorilor
• legea îi obligă pe băcăuani care au în proprietate o locuință să repare fațadele defecte, care ar putea pune în pericol siguranța trecătorilor • locatarii spun că nu au de unde să dea bani pentru consolidare • cei mai mulți nu au bani să plătească nici măcar întreținerea
Proprietarii de apartamente și administratorii asociațiilor de proprietari din județul nostru pot fi acuzați de omor din culpă și răspund penal, în cazul în care se întîmplă ca un om să treacă pe lîngă blocul lor, să-i cadă o bucată de tencuială în cap și să-și piardă viața. Măsura care a fost adoptată recent a stîrnit indignarea multor proprietari de apartamente și a administratorilor asociațiilor de locatari din Bacău. Reprezentanții celor aproape 200 de asociații și ai proprietarilor spun că nivelul de trai este atît de scăzut, încît oamenii nu au posibilitatea să cotizeze pentru a repara fațadele blocurilor. Mai mult, cetățenii susțin că nu este normal să facă închisoare pentru evenimente care nu pot fi controlate.
Obligativitatea ca administratorii asociațiilor de locatari și proprietari să se ocupe de consolidarea imobilelor a fost impusă de o ordonanță dată recent și care se referă la organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Conform acesteia, proprietarii și reprezentanții asociațiilor trebuie să ia toate măsurile pentru repararea și menținerea în stare de siguranță în exploatare a imoblilelor pe care le dețin. Inspectoratul de Stat în Contrucții este instituția care trebuie să urmărească aplicarea acestei legi în teritoriu. „Din nefericire, după ce am trimis aceste adrese, am primit răspuns doar de la 120 asociații din tot județul. Ce trebuie să înțeleagă administratorii este că au obligația să numească un specialist din cadrul asociației care să urmărească în timp comportamentul construcțiilor”, a precizat Gheorghe Fesan, inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Bacău.
Pînă la repararea fațadelor, oamenii n-au bani de întreținere
Spre deosebire de alte activități pe care trebuie să le desfășoare, cea de urmărire a comportamentului fațadelor de bloc a fost imediat receptată de administratorii asociațiilor. Numai că, după cum spun chiar ei, în urma controlalelor pe care le-au efectuat, fațadele de bloc din municipiul Bacău nu sînt periculoase pentru locuitori. „Nu se pune problema să cadă tencuaila sau cărămizile, pentru că în această zonă blocurile sînt din prefabricate. Nu trebuie un specialist, pentru că orice om își dă seama că este placă de beton și, deci, nu are cum să se prăbușească”, ne-a declarat Constantin Majoru, administratorul Asociației de Proprietari Milcovul.
Administratorii de blocuri nu au găsit pînă acum o rezolvare în ce privește repartizarea costurilor, dacă se pune problema refacerii fațadelor unor imobile. „Nu am făcut o situație, pentru că numai un specialist poate face o evaluare valabilă a rezistenței clădirilor. O să apelăm la cineva din asociație, dar marea problemă va fi atunci cînd trebuie realizate investiții. O cărămidă o putem da noi jos, dar ce facem dacă trebuie mai mult ?”, întreba retoric Carmen Țurcanu, administratorul Asociației 70 din zona Pictor Aman.
Proprietarii mai au însă o obligație: să se îngrijească de efectuarea lucrărilor de zugrăvire și vopsire a părților exterioare ale clădirilor, dar și de înlocuirea jgheaburilor și burlanelor degradate. „Obligația de a da bani pentru consolidarea blocurilor i-ar aduce la exasperare pe locatari. Sînt unii care fac eforturi foarte mari să-și plătească întreținerea, de unde să mai scoată bani să repare burlanele sau balcoanele?”, se întreabă administratorul unei asociații din zona străzii Carpați.
Cît privește măsurile de constrîngere, legea spune că „amenzile pentru nerespectarea acestei decizii sînt între 15 și 77 de milioane de lei”. Este aproape sigur, după reacția oamenilor și a administratorilor de asociații, că puțini băcăuani vor merge la ușa vecinului să-i spună că tencuiala de la balcon stă să cadă. În atare condiții, se poate discuta de o altă lege dată ca să fie dată. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns