• numai în primele cinci luni, 145 dintre ei au decis acest lucru, în
timp ce 600 s-au întors încătușați
În prima jumătate a acestui an, tot mai mulți băcăuani s-au
înghesuit să-și preschimbe pașapoartele. Majoritatea au făcut acest demers cu intenția clară de a părăsi țara. Unii doar temporar, alții să se stabilească definitiv în altă țară. Numai în ultimele cinci luni din acest an, Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei Bacău (SEIP) a eliberat aproape 9.000 de pașapoarte. În altă ordine de idei, în aceeași perioadă, nu mai puțin de 145 de băcăuani au decis să părăsească definitiv țara, nu numai pentru a-și încerca norocul financiar în alte zări, dar și pentru a se stabili în străinătate – arată statisticile SEIP. Ar fi de remarcat însă atașamentul lor față de țara natală, cel puțin pe moment, pentru că doar cinci dintre ei au decis deocamdată să renunțe și la cetățenia română. Majoritatea dintre cei plecați în străinătate în căutarea unui domiciliu stabil sînt tineri între 18 și 25 de ani. De regulă, statisticile care urmăresc exodul românilor peste hotare îi iau prima oară în calcul pe cercetători sau pe absolvenții cu studii superioare.
Ținta predilectă a băcăuanilor care s-au stabilit în străinătate a fost
Germania, fiind urmată de Austria, Italia, Statele Unite, Canada,
și Israel, dar au fost și români care au ales destinații exotice, în
afara continentului european. Totodată, 111 persoane au
depus la SEIP formele pentru repatriere, după cum ne-a declarat
comisarul șef Ioan Matei, șeful SEIP.
Trebuie spus însă că cel puțin șase sute de băcăuani care au părăsit țara fraudulos în primele cinci luni au fost ghinioniști,
pentru că au fost expulzați în România de autoritățile țărilor pe
care le-au vizitat. Dintre ei, 462 au fost aduși în țară încătușați,
datorită ilegalităților pe care le-au comis prin străini, iar restul pentru
că nu au putut dovedi că șederea lor pe teritoriul strin este legală.
Că tot mai mulți băcăuani s-au decis să părăsească județul o demonstrează și datele statistice întocmite în urma recensămîntului populației, efectuat anul trecut. Direcția Județeană de Statistică (DJS) a anunțat că, din datele ultimului recensămînt, reiese că populația legală a județului (persoanele cu domiciliul din buletin în Bacău) este mai mare decît cea stabilă (populația care locuiește de fapt în județ). Populația legală este de 728.564, iar cea stabilă, de 706.623 persoane. „Sîntem un județ din care pleacă populația”, concluzionează Eugenia Harja, directorul DJS. Diferența de aproape 22.000 de persoane este reprezentată de băcăuanii care locuiesc, de fapt, în alte județe sau în străinătate. Recensămîntul relevă, la acest capitol, că la grupa de vîrstă 55-59 de ani populația legală este aceeași cu cea stabilă. „Numai la unele vîrste, îmbătrînite, populația stabilă este cu puțin mai mare decît cea legală”, spune Harja. (Florin CRĂCIUN, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns