In acest an la Festivalul International de Toaca, Alexandru a obtinut o mentiune. Cu siguranta si-ar fi dorit mai mult, dar a fost constient ca e greu sa-i depasesti pe cei care exerseaza de ani buni aceasta tehnica deloc facila.
“Nu stiu daca puteam sa iau un premiu mai mare. Sint copii care merg la manastire si invata sa bata toaca acolo. Eu am invatat acasa la parintele. M-am apucat acum trei ani si imi place foarte mult”, a explicat baiatul, care invata la scoala din Herestrau. La cei 14 ani ai sai, s-a apropiat mult de parintele Ioan Bitir de la Grozesti – Oituz, de la care a invatat nu doar tainele mestesugul anuntarii inceperii serviciului religios, ci si numeroase lectii de istorie a romanilor, dat fiind faptul ca toaca la care a exersat acest obiecei crestinesc vechi de sute de ani, este una unicat in toata Romania.
“Toaca de la biserica “Sf. Imparati” din Oituz este una deosebita. Acum 30 de ani, cind am venit preot aici, asa am gasit-o la biserica, in clopotnita. Este un obuz explodat din primul razboi mondial, a carui forma este cea pe care o vedeti. N-a taiat-o nimeni, n-a rupt-o nimeni, asa a explodat pur si simplu. Iar inaintasii au facut din ea o toaca”, a declarat parintele Bitir.
Intr-adevar, forma oarecum stranie a acestui obuz, si modul cum si-a schimbat destinatia, te emotioneaza ca roman si ca cunoscator elementar al istoriei din acele timpuri.
“A fost aici, la biserica noastra, de la sfirsitul primei conflagratii mondiale. Ne aminteste tuturor de luptele eroice duse de ostasii nostri la Oituz, de sacrificiul lor pentru idealul national. Iata cum, cu toate rautatile lasate de razboi, am gasit si un lucru bun, care este de folos pentru biserica si pentru toti romanii din aceasta zona”, a mai adaugat parintele care, la festivalul de toaca, i-a uimit pe toti cei prezenti.
“Cu toaca aceasta am fost in afara concursului, deoarece a fost o intrecere pentru cele de lemn. Dar in biserica din Victoria, unde am cintat in seara din preziua concursului, toti au fost suprinsi sa ne vada. Pe linga semnificatia acestui obuz, ca si toaca are o acustica deosebita”, a precizat preotul de la Oituz, care a dat asigurari organizatorilor ca vor veni acolo, cu binecuvintarea ierarhului, in fiecare an. Si asa, cind tineri din toate tarile ortodoxe ale Europei vor veni la festival, vor putea auzi cum suna si toaca de la Oituz, un simbol al credintei, eroismului si jertfelnicie romanilor.
Ramona a zis
Buna seara satul se numeste Ferastrau nu Herastrau multumesc.