La Olimpia, unde s-au initiat jocurile olimpice, continuate cu intermitente mai mari sau mai mici pina în zilele noastre, am vazut, printre multe altele, altarul zeitei Hera, de la care se aprinde flacara olimpica în epoca moderna si am notat înca un mit erotic la seria lunga a aventurilor „galante” ale lui Zeus, de aceasta data, cu Leto.
…Un panou rutier indica 20 kilometri pina la Olimpia. Ghida avea un text scris de mina pe o hirtie: „Cele mai vechi dovezi despre jocurile olimpice sunt din anul 776 î.Hr. Ele aveau loc la fiecare al patrulea an, în prima zi cu luna plina dupa solstitiul de vara, desfasurindu-se pe durata unei zile, iar mai tirziu, timp de cinci zile. Intervalul de timp dintre doua jocuri olimpice se numea olimpiada. În timpul jocurilor se instaura un armistitiu între orasele grecesti, denumit „pacea olimpica”. La jocurile olimpice participau numai grecii nascuti liberi, care nu erau criminali, nu au facut sacrilegii contra zeilor si nu au încalcat „pacea olimpica”. Jocurile olimpice au fost desfiintate în anul 393 la ordinul împaratului roman Teodosiu, dupa ce au avut loc, în total, 293 editii. În anul 1896, traditia jocurilor olimpice a fost reluata la initiativa francezului Pierre de Coubertin”.
…Am pasit pe aleea principala din Sanctuarul din Olimpia. La stânga, printre maci înfloriti, ruinele asa-numitului „Heraion”, templul dedicat zeitei Hera. La cîtiva metri departare de peretele estic, un dreptunghi de pietre cu iarba în interior delimita perimetrul altarului Herei, locul unde se aprinde din patru în patru ani flacara olimpica. Am ajuns în fata altarului si am simtit cum îmi lacrimeaza ochii. Ma cuprinsese o emotie puternica, , amintindu-mi ca, în adolescenta, visam sa devin campion olimpic la saritura cu prajina. Am continuat sa merg spre est si am trecut prin asa-numita „kripti” (cripta), adica un tunel lung de 32 metri care strabatea peluza arcuita vestica. În prezent, tunelul este decopertat, din bolta de piatra raminând numai un mic fragment. În sfirsit, am ajuns la stadion, care statistic are urmatoarele date: lungimea – 212,50 metri, latime – 28,50 metri, capacitatea – 40000 locuri. Pista de alergare, realizata din pamint amestecat cu nisip, marcata la cele doua capete de cite o linie formata din trei siruri de piatra alba, se întinde pe o lungime de 192,28 metri. Spre deosebire de stadionul din Delfi, la care tribunele sint formate din gradene din piatra, la Olimpia tribunele au fost realizate din pamint acoperit cu iarba, în panta lina, astfel ca spectatorii stateau în picioare.
…Asteptam pe terasa muzeului arheologic din cadrul Sanctuarului din Olimpia sa iasa ceilalti turisti. Studentul Sofistoc Albanoapte l-a rugat pe profesorul Acribion Tocilescu sa spuna mitul erotic cu Zeus si Leto.
– O sa va dezamagesc asteptarile, spunindu-va ca nu se cunosc detalii privind relatia extraconjugala dintre Zeus si Leto. Cert este ca Hera, aflind ca Leto este însarcinata, i-a refuzat acesteia sa nasca pe uscat. Biata zeita a nascut la Delos – insula plutitoare în acele vremuri. În semn de recunostinta, Leto a fixat insula Delos de fundul Marii Egee cu patru stilpi.
– În concluzie, mitologia greaca are unele zone deloc olimpiene! a exclamat studentul. Zeii faceau amor, nu dragoste, netrecind niciodata de limitele unei împreunari. Chiar si admiratorul declarat al mitologiei grecesti, Octavian Paler, a notat: „Dragostea unica, romantica, neconsolata, care îi provoca risul lui Don Juan, n-a gasit respect la zei”.
Doru CIUCESCU
Lasă un răspuns