• instituțiile de protecție a copilului sînt nevoite să suporte de cele mai multe ori costul tratamentului pentru tinerii de peste 18 ani
Imposibilitatea procurării medicamentelor gratuite sau compensate de bolnavii băcăuani din cauza epuizării imediate a plafoanelor de medicamente este resimțită și de copiii din centrele de plasament ale Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău. Plafoanele medicilor de familie sau ale medicilor specialiști care îi îngrijesc pe orfani au fost suplimentate, astfel că instituțiile de protecție a copilului nu trebuie să facă cheltuieli decît pentru aprovizionarea cu medicamente de urgență. În urma unui protocol încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, și farmaciilor care colaborează cu DGPC le-a fost suplimentat fondul pentru medicamente gratuite și compensate. Acest lucru nu înseamnă că toți tinerii aflați în dificultate pot beneficia de gratuit de medicamente, iar instituțiile nu trebuie să găsească soluții. Probleme deosebite se înregistrează la Complexul pentru Copiii cu Dizabilități din Bacău, unde sînt ocrotiți copiii cu handicap fizic și asociat, ale căror tratamente sînt destul de costisitoare. Copiii internați aici suferă de forme severe de handicap fizic și asociat, iar tratamentul costă foarte mult. „Pentru copiii cu vîrste peste 18 ani, farmaciile refuză uneori să elibereze gratuit medicamente, motivînd lipsa fondurilor. Încercăm să găsim soluții și pentru aceștia, pentru că în cazul neadministrării tratamentului starea lor de sănătate se înrăutățește. Uneori sîntem nevoiți să cumpărăm medicamente, din cauza refuzului farmaciilor de a elibera rețetele prescrise de medici, în cazul celor care au depășit vîrsta de 18 ani”, ne-a declarat Lăcrămioara Brașoveanu, asistent medical la Complexul de Servicii pentru Copiii cu Dizabilități. În centru sînt acum nouă tineri ajunși la majorat, însă pînă la începutul lunii martie numărul va ajunge la 22 de tineri. Dacă fondurile pentru medicamente gratuite vor fi la fel de mici ca și pînă acum, este foarte probabil ca instituțiile să fie nevoite să suporte integral costul tratamentului copiilor cu dizabilități.
Potrivit calculelor efectuate de personalul medical al Complexului, tratamentul unui copil cu dizabilități ajunge între 30.000 și 40.000 de lei pe zi. Pentru rețetele compensate ale copiilor cu vîrste pentru care gratuitatea se suspendă, dar care nu au părăsit încă centrele de plasament, DGPC are alocate lunar 25 de milioane de lei. Numai la Complexul pentru Copii cu Dizabilități au fost achiziționate medicamente în valoare de peste 1,6 milioane de lei în această lună. „Administrarea de medicamente este obligatorie în cazul copiilor care fac crize psihomotorii sau de epilepse. Tranchilizanetele sînt foarte scumpe, dar reușim să ne facem un stoc în farmacie pentru a face față situațiilor de crize”, a mai spus asistentul Lăcrămioara Brașoveanu.
Greutățile întîmpinate pentru procurarea medicamentelor cu care se confruntă instituțiile de ocrotire sau asistenții maternali care se ocrotesc copii sînt încă o dovadă a ineficienței sistemului asigurărilor. În ultimele luni, de medicamente gratuite sau compensate beneficiază doar băcăuanii care sînt ageri și rezistenți, făcînd tur de forță prin farmacii și stînd ore întregi la ușile farmaciilor în primele patru zile ale fiecărei luni. Cum copiilor cu handicap acest lucru le este imposibil, pentru ei trebuie să se găsească alte soluții. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns