• omul de afaceri timișorean susține că afacerea este profitabilă pentru grupul său de firme • el a evitat însă să spună care a fost valoarea tranzacției
Grupul Energetic Tender (GET) SA a preluat controlul asupra firmei Uton Onești. Grupul timișorean a luat în același timp și societatea UPRUC din Făgăraș. În acest fel, s-a pus punct la o perioadă relativ lungă de incertitudini și neclarități în activitatea societății oneștene. Pentru „mecanicul-șef” al platformei petrochimice, se pare că este vorba de un început, mai bun.
Bătălie în toată regula pentru controlul asupra Uton
Bătălia pentru Uton Onești a început în luna octombrie a anului trecut. Firma care a deschis ostilitățile a fost Siatra Prod SRl Tîrgu Jiu. Obiectul de activitate a acesteia, recuperarea și valorificarea deșeurilor metalice, a dus la acel moment la ideea că este vorba de o preluare ostilă. Mulți s-au gîndit că societatea din orașul minerilor vrea să închidă fabrica și să dezmembreze instalațiile, ceea ce nu era chiar de mirare. La acea dată, PAS Uton și Societatea de Investiții Financiare Moldova dețineau cam același procent din acțiunile societății, adică în jur de 38%. Dar salariații Uton nu erau dispuși să vîndă decît în anumite condiții. În plus, pachetul de acțiuni nu fusese încă achitat integral. A rămas în discuție pachetul SIF Moldova. Prețul de ofertă era atunci de 25.000 de lei/acțiune, adică valoarea nominală. Cum nimeni nu a vîndut nici măcar o acțiune, societatea din Tîrgu Jiu a ridicat prețul. Mai tîrziu, lucrurile s-au complicat. Alte două societăți, de această dată din județul Bacău, Metal Invest Dărmănești și Măgura Tîrgu Ocna au intrat și ele în cursa pentru obținerea unui pachet similar de acțiuni. Cele trei firme interesate au amendat ofertele succesiv, iar finalul de an nu a limpezit lucrurile. În acea vreme, Uton avea chiar de suferit, pentru că incertitudinile legate de acționarul majoritar începuseră să se reflecte negativ în activitatea firmei, întrucît clienții nu știau exact ce au de făcut.
SIF Moldova a obținut bani buni din vînzarea acțiunilor
La un moment dat, societatea Măgura SA a ieșit din cursă, însă Siatra Prod și Metal Invest au mers mai departe. La un moment dat era aproape un pariu: cu cît ridică firma concurentă prețul? În luna martie, însă, competiția a luat sfîrșit. Cînd s-a ajuns la 81.270 de lei/acțiune, Siatra Prod a renunțat. În aceste condiții, cîștigătorul în cursa ofertelor publice a fost Metal Invest Dărmănești, care avea de plătit în jur de 33 de miliarde de lei pentru acțiunile adjudecate. Totuși, din anumite puncte de vedere, SIF Moldova a fost și mai cîștigat. Surse bine informate au dezvăluit atunci că gigantul de investiții financiare obținuse bani buni și la Bursa de Valori, unde acțiunile Uton Onești au fost jucate la prețuri peste valoarea din oferta finală. Oricum, oficial, Metal Invest a devenit al doilea mare acționar la Uton.
Ovidiu Tender crede că a făcut o afacere bună
Acum, Grupul Energetic Tender anunță o deținere de 52% din acțiunile firmei oneștene. Într-un fel, faptul nu este chiar surprinzător. La un capital social de aproximativ 20 de miliarde de lei, Uton Onești are ca obiect de activitate proiectarea, producerea și comercializarea în țară și în străinătate a utilajelor sub presiune pentru industrii de proces, piese de schimb și subansamble pentru aceste utilaje, confecții metalice sudate, elemente și trasee de conducte, compensatoare de dilatație, piese forjate și turnate, tratamente termice și termochimice, acoperiri de protecție, reparații mașini unelte și mașini electrice. Înainte de vînzarea pachetului de acțiuni, directorul firmei, Aurel Badea spunea că „noi sîntem mecanicii platformei petrochimice”. Președintele GET, Aurel Ovezea, a afirmat că „Uton este o afacere profitabilă pentru noi, altfel nu am fi achiziționat. Este o societate de categorie medie în domeniul său de activitate, iar noi avem nevoie de ea pentru echipamentele petrochimice și enegetice”. Și omul de afaceri Ovidiu Tender are aceeași percepție: „Pe mine m-au convins tehnicienii de profitabilitatea afacerii. Am studiat rapoartele financiare și de specialitate și am fost de acord cu achiziția”. Diplomat, omul de afaceri ne-a declarat ieri că nu cunoaște valoarea tranzacției, iar președintele GET a avut aceeași atitudine, motivată de faptul că „o afacere este o afacere”. Uton Onești poate asigura proiectarea, fabricarea, transportul, asamblarea pe șantier și mentenanța produselor livrate. Societatea are 671 de angajați, iar principalii săi parteneri de afaceri sînt Platforma Petrochimică Onești, grupul Rompetrol, Petromidia și Petrom. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns