Autoritatile comunei Palanca si compania Evalor Consulting Bacau (ultima in calitate de manager de proiect) au inceput aplicarea unui nou proiect cu finantare europeana, dedicat extinderii, reabilitarii, modernizarii si dotarii complete cu echipamente IT, dar si conectarii la reteaua de internet broadband a Scolii cu clasele I – IV din Lunca Ciughes. Intitulat „O scoala la inaltime”, proiectul are o valoare totala de aproape 2,4 milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de peste 1,5 milioane de lei si asigurata din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Alte peste 230.000 de lei vin de la bugetul de stat si si bugetul comunei Palanca. Finalizarea proiectului a fost programata pentru luna aprilie 2011.
O cladire modesta, dar curata, cu doua sali de clasa este Scoala din Lunca Ciughesului. Doi invatatori si 36 de copii vin zilnic aici, din satele Ciughes, Pajistea si Cadarasti. Inginerul Mihai Rusu-Geliman, managerul firmei Evalor Consulting, spune ca scoala este la propriu „la inaltime”, pentru ca domina, de pe dimbul pe care a fost ridicata, Lunca Ciughesului. Proiectul pentru reabilitarea ei are finantare prin Programul Operational Regional, Domeniul Major de Interventie 3.4. „Am depus proiectul in decembrie 2008, iar pina in decembrie 2009 am raspuns la clarificarile cerute de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est – spune Mihai Rusu-Geliman. Nu este deloc usor sa treci un proiect pe POR. Dar, am reusit, iar startul in proiect a fost dat pe 14 ianuarie, cind s-a semnat contractul cu firma noastra, pentru management. Acum sintem in faza achizitiilor publice pe lucrari”.
Scoali cu fata europeana
Primarului Adrian Palistan i-a placut titlul proiectului si il sustine: „Va fi, efectiv, o scoala la inaltime, pentru ca prin dotarile care se fac si prin modul cum va arata scoala, dupa modernizare, va fi cea mai frumoasa intre celelalte. Avem, in comuna inca trei scoli, dotate foarte bine, cu grupuri sanitare moderne si centrale termice. Dar si acest proiect este important pentru dezvoltarea sistemului de invatamint pe plan local”. Scoala va avea o noua sala de clasa, cancelarie, grup sanitar si magazie de combustibili, dar si un atelier de creatie, platforma betonata si, evident, centrala termica. Linga toate, insa, elevii se vor bucura cel mai mult de dotarea IT. „In judetul Bacau – a precizat Mihai Rusu-Geliman – infrastructura din invatamint este precara, datorita lipsei fondurilor pentru reabilitare. Judetul avea, in 2002, doar 534 de scoli in invatamintul public primar si gimnazial, iar in 2007 mai erau doar 196. In Romania, durata medie de frecventare a acestei etape de scolarizare este de 7,5 ani, in scadere, iar diferenta intre mediul rural si cel urban este mare. Si populatia scolara s-a redus, cu 207.000 de persoane. Iata de ce cresterea calitatii invatamintului si imbunatatirea conditiilor de scolarizare sint atit de necesare”.
Palmares de finantari europene
Comuna Palanca are 3.787 de locuitori si 637 de elevi pina in 14 ani. pentru ei au fost construite patru scoli. Modernizrea lor s-a facut tot cu proiecte de finantare. Comuna – spune primarul Adrioan Palistan – a beneficat si de alte proiecte de acest gen. „Am derulat – spune primarul – mai multe proiecte de finantare si avem si mai multe pentru viitorul apropiat. O parte au obtinut finantarea, altele sint in curs de aprobare. Am implementat proiecte de infrastructura pe fonduri Sapard, in valoare de 1,2 milioane de euro (Modernizarea drumului comunal 137 Palanca, Ciughes, Cadarasti, Pajistea). Au fost si proiectele de reabilitare a scolilor, am construit sala de sport la scoala cu clasele I – VIII din Palanca, in valoare de 120.000 de lei, am contruit un pod, realizat in proportie de 90%, in valoare de 235.000 de lei, alt pod din beton armat peste Riul Ciughes, in valoare 115.000 de lei”. Pentru etapa urmatoare, s-a depus, pe Masura 322 FEADR, un proiect integrat pentru alimentarea cu apa, sistem de canalizare si statie de epurare in satele Ciughes si Palanca. Tot aici sint componente pentru reabilitarea si modernizarea drumului din centrul comunei, pe circa 700 de metri. Se va construi o gradinita noua in satul Popoiu si se va reabilita cladirea Muzeului de Istorie si Etnografie Palanca. De asemenea, s-a semnat contractul de finantare pentru construirea unui Centru de consiliere si sprijin pentru parinti si copii aflati in situatii de risc, iar proiectul „Promptitudine si eficienta” da semnale ca va fi aprobat, pentru dotarea primariei cu tehnica de calcul si instrumente de birotica, pentru facilitarea relatiei administratiei locale cu cetatenii (proiect in valoare de 350.000 de lei).
tarzan a zis
n-ui rusine primarului din palanca ca cea ce face le face numai celor de la ciughes si an rest nu a facut nimic porcul asta de primar fost militian iar vicele nu are nici un cv de spus rusine dl militian primar