Satul Lunca Ciughes, din comuna Palanca, are scoala noua, construita dupa toate standardele europene. Proiectul „O scoala la inaltime” a fost finalizat de Unitatea Administrativ-Teritoriala a comunei si compania Evalor Consulting Bacau, in calitate de manager de proiect, iar la sfirsitul saptaminii trecute scoala a fost inaugurata. La eveniment au participat elevii si cadrele didactice ale scolii, fosti elevi si invatatori, dar si un grup de parlamentari de Bacau, reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale si primari din sase comune si orase ale judetului.
Proiectul, care a avut o valoare totala de 2,4 milioane de lei, cu finantare europeana, a fost dedicat extinderii, reabilitarii, modernizarii si dotarii complete cu echipamente IT a scolii, dar si conectarii la reteaua de internet broadband a acesteia. Asistenta financiara nerambursabila a fost de peste 1,5 milioane de lei si asigurata prin Programul Operational Regional 2007 – 2013. Alte peste 230.000 de lei au venit de la bugetul de stat si de la bugetul comunei Palanca. Scoala a fost construita in locul vechii cladiri cu doar doua sali de clasa, unde veneau, zilnic, doi invatatori si 36 de copii, din satele Ciughes, Pajistea si Cadarasti. Inginerul Mihai Rusu-Geliman, managerul firmei Evalor Consulting, spunea ca scoala este, acum, la propriu „la inaltime”, pentru ca domina peisajul, de pe dimbul pe care a fost ridicata, in Lunca Ciughesului. „Am depus proiectul in decembrie 2008, iar pina in decembrie 2009 am raspuns la clarificarile cerute de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est – mai spunea Mihai Rusu-Geliman. Startul a fost dat pe 14 ianuarie 2010, cind s-a semnat contractul cu firma noastra, pentru management, dar scoala a fost ridicata in numai cinci luni”.
Birocratia amina intrarea la clasa
Elevii scolii vor beneficia de noile dotari ale acesteia doar peste circa o luna si jumatate, datorita, asa cum spunea primarul Adrian Palistan, „stufoseniei documentatiei din proiect”. „Nu cred ca cineva dintre consatenii nostri – a precizat primarul din Palanca – stie cum se implementeaza un proiect cu finantare europeana. Este extrem de greu. Se spune ca atragem greu fonduri europene, dar nu este adevarat. Noi sintem capabili sa o facem, dar cei care intermediaza aducerea acestor fonduri ne conditioneaza astfel incit sa nu putem cheltui banii. Noi, insa, cred ca le-am cam dat planurile peste cap si in numai cinci luni am construit scoala”.
In judetul Bacau, infrastructura din invatamint este precara, datorita lipsei fondurilor pentru reabilitare. Judetul avea, in 2002, doar 534 de scoli in invatamintul public primar si gimnazial, iar in 2007 mai erau doar 196. In Romania, durata medie de frecventare a acestei etape de scolarizare este de 7,5 ani, in scadere, iar diferenta intre mediul rural si cel urban este mare. Si populatia scolara s-a redus, cu 207.000 de persoane.
Palmares de finantari europene
Comuna Palanca are 3.787 de locuitori si aproapoe 650 de elevi pina in 14 ani. Pentru ei au fost construite patru scoli. Modernizrea lor s-a facut tot cu proiecte de finantare. Comuna – spunea primarul Adrian Palistan – a beneficat si de alte proiecte de acest gen: „Am derulat mai multe proiecte de finantare si avem si mai multe pentru viitorul apropiat. O parte au obtinut finantarea, altele sint in curs de aprobare. Am implementat proiecte de infrastructura pe fonduri Sapard, in valoare de 1,2 milioane de euro (Modernizarea drumului comunal 137 Palanca, Ciughes, Cadarasti, Pajistea). Au fost si proiectele de reabilitare a scolilor, am construit sala de sport la scoala cu clasele I – VIII din Palanca, in valoare de 120.000 de lei, am construit un pod, in valoare de 235.000 de lei, care sper sa fie gata in aceasta vara (dar pentru care n-am mai primit, anul trecut, nici un ban de la Guvern), si alt pod din beton armat peste Piriul Ciughes, in valoare de 115.000 de lei”.
Lasă un răspuns