Dragoș Luchian și Ioan Melinte, membri ai comisiilor pentru agricultură ale Parlamentului, s-au întâlnit cu fermierii, la invitația Comisiei de agricultură a Camerei de Comerț.
Petru DONE
Camera de Comerț și Industrie a deschis cu dreptul ușa anului economic 2013 băcăuan prin organizarea, la sfârșitul săptămânii abia încheiate, a unei reuniuni de lucru la care a invitat fermierii, dar și pe cei doi parlamentari de Bacău care fac parte din comisiile de agricultură ale Legislativului – senatorul Dragoș Luchian și deputatul Ioan Melinte. Reuniunea a avut loc în Comisia de Agricultură a Camerei de Comerț și la ea au participat și președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu (el însuși fermier de talie în județul Bacău) și directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Bacău, Mihai Banu.
Evident, tema discuțiilor s-a axat pe „Problemele agricultorilor băcăuani”, probleme între care – așa cum remarca și gazda reuniunii, președintele Camerei de Comerț, Doru Simovici -, multe trenează de circa 20 de ani. Între acestea au fost nominalizate cele referitoare la subvenții, taxarea inversă, prețurile minime garantate, terenurile nelucrate, impozitarea arendei, vânzarea terenurilor către străini, dar și haosul și greșelile în accesarea fondurilor europene. „Discuțiile au fost aprinse – a precizat Doru Simovici. Scopul întâlnirii a fost de a aduce la cunoștința parlamentarilor băcăuani problemele cu care se confruntă agricultorii și de a încerca să vedem ce putem să facem împreună pentru a le rezolva.”
Cu fermierii în Parlament
La început de mandat, intențiile parlamentarilor sunt bune. Agricultorii așteaptă să vadă, însă, ce va urma. Atuul lui Ioan Melinte este experiența de fermier, dar și aceea de șef al unei importante instituții din domeniu – Centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. „Problemele agricultorilor m-au determinat să candidez pentru Camera Deputaților, ca și bătaia de joc care a existat și încă mai există în agricultură – a declarat Ioan Melinte. Eu cred că este bine ca în perioada următoare să ne întâlnim din nou, să ne împărțim pe grupe de producători agricoli, de unde să adunăm problemele lor specifice, să susținem apoi rezolvarea lor. Eu am propus, deja, în comisia din Parlament, ca atunci când dezbatem o problemă importantă a agriculturii să vină acolo și reprezentanții organizațiilor profesionale. Sper că voi reuși, pentru că ceea ce vreau eu vor toți fermierii. Chiar între noi, parlamentarii, sunt mulți fermieri. Nu știu câtă libertate vor avea parlamentarii Puterii să voteze cum cred ei de cuviință. Oricum, voi face publice orice inițiative voi avea, orice voi propune Parlamentului pentru agricultori.”
Probleme vechi, speranțe noi
Din cealaltă cameră a Parlamentului, Dragoș Luchian vine cu onestitatea care îl caracterizează, cu modul franc în care este obișnuit să trateze problemele și ar avea, deci, resurse cel puțin morale de a susține „bătălia” pentru îndreptarea stării de fapt din agricultură. Fermierii și foștii parlamentari sunt, însă, destul de sceptici și au spus că așteaptă proba timpului. „Sunt multe probleme perpetuate ani de-a rândul – a remarcat senatorul. Mă întreb ce s-a făcut până acum de s-a ajuns la atâtea probleme nerezolvate. Am optat pentru Comisia de agricultură a Senatului, una dintre cele mai grele, și sper să am de lucru acolo. Foștii parlamentari au încercat să mă dezamăgească, pentru că acolo s-ar putea să nu am multe de spus, dar eu cred că nu va fi așa. Noi trebuie să rezolvăm problemele agriculturii, să nu așteptăm să iasă fermierii în stradă.”
Fermierii așteaptă proba timpului
Președintele LAPAR s-a declarat optimist văzând dorința celor doi parlamentari de Bacău în a face ceva pentru agricultori. „Și eu aș vrea să știu de ce nu se vrea rezolvarea problemelor – a precizat Laurențiu Baciu. Noi luptăm pentru drepturile fermierilor, dar cu cât luptăm mai mult cu atât drepturile sunt mai puține. Două dintre acestea au dispărut chiar de la începutul acestui an. În plus, gestionăm foarte prost și puținii bani pe care îi avem. Îi aruncăm pe măsuri fără eficiență. Aruncăm banii pe proiecte sau ferme care nu produc plusvaloare, performanță și subvenționăm autoconsumul celor care nu produc.”
De la nivelul unei instituții cum este Direcția pentru Agricultură, mai aplicat pe rezolvarea practică a problemelor, dar și cu experiența unui mandat de deputat, Mihai Banu a și anunțat două dintre acțiunile pe care le va declanșa chiar din această săptămână. „Prima este constituirea grupurilor de producători – a precizat Mihai Banu. Acestea au o importanță capitală pentru dezvoltarea fermierului mijlociu. A doua este informarea firmelor cu privire la ce înseamnă Strategia 2020 a Uniunii Europeane. Trebuie să înțelegem ce conține contractul de parteneriat dintre statul român și Comisia Europeană. În materie de agricultură, România nu va putea decide ce trebuie să se facă cu următorul buget european. De aceea, vreau să fac întâlniri pe această temă cu grupurile de fermieri. Noi nu putem schimba nimic, în Politica Agricolă Comună a UE , dar în legislația națională da. Aici trebuie văzut rolul parlamentarilor. Să se reducă TVA-aul la alimente, fiscalitatea, să terminăm cu impozitele pe arendă și altele încurcate. Sunt domenii pe care se poate opera. Numai că, la noi, există multe orgolii.”
În ediția de mâine a ziarului vom publica principalele probleme subliniate de fermierii băcăuani la întâlnirea cu parlamentarii.
Lasă un răspuns