Cu sau fără zăpadă, obiectivul va intra pe harta destinațiilor cu pârtii de schi din România
Pârtia de schi de la Slănic Moldova ar putea fi deschisă, cel mai probabil, pe 6 martie. Aceasta a fost data avansată și de autoritățile locale din Slănic Moldova, dar și de Consiliul Județean, partener în proiectul de construire a acestui obiectiv. „În proporție de 90% – ne-a declarat președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea – vrem să inaugurăm pârtia de schi pe 6 martie. Lucrările au fost finalizate, vor fi recepționate săptâmâna viitoare și, fiind vorba de un proiect cu finanțare europeană, trebuie să îl inaugurăm cât mai repede, chiar dacă nu va fi zăpadă. Noi sperăm să avem noroc și să prindem și puțină zăpadă”.
Stațiunea Slănic Moldova, supranumită și „Perla Moldovei”, va ajunge, astfel, pe harta destinațiilor cu pârtii de schi din România. Se va întâmpla, însă, foarte târziu, după aproape zece ani de când a fost lansat proiectul, timp în care, schimbându-se guvern după guvern, acesta nu a mai fost luat în calcul la cofinanțare. Investiția în noua pârtie de schi a ajuns la peste 25 de milioane de lei, din care 34% au fost fonduri europene. Finanțarea europeană a fost făcută prin Programul Operațional Regional.
Pârtia de schi de la Slănic Moldova a fost construită pe versantul Muntelui Nemira, din spatele Complexului turistic Cerdac. Dacă până acum era aproape de nedescoperit la prima vedere, noul obiectiv va atrage, cu siguranță, atenția, în plin sezon de iarnă, pentru că va fi puternic iluminată. Schiorii vor ajunge până la o altitudine de 720 de metri cu ajutorul instalației de telescaun, care va putea transporta 1.200 de persoane pe oră. Pârtia are o lungime, pe înclinare, de 1.414 metri, o lățime medie de 38 de metri, o diferență totală de nivel de 240 de metri și o pantă medie de aproape 18%. Cu o asemenea înclinație, pârtia din Slănic Moldova se încadrează în categoria „pârtii ușoare”. Dotarea pârtiei este completată de instalația de înzăpezit artificial, de mașina de bătut zăpada, de instalația de iluminat pentru nocturnă, de parcarea auto și de serviciul de salvamont.
Administratorii pârtiei speră, astfel, ca stațiunea să atragă mult mai mulți turiști, numărul lor estimat fiind de circa 35.000, față de numai 27.500 în anul 2009.
Slănic Moldova era căutată, până acum, în special pentru apele sale minerale, dar și pentru aerul curat și frumusețea peisajului. Alte atracții deosebite nu mai are, iar agenții economici din zonă speră, acum, într-o revigorare a afacerilor. Perioada cea mai aglomerată era, desigur, din aprilie până în toamnă, mulți fiind turiștii care veneau cu bilete de tratament. Și așa, gradul mediu de ocupare a stațiunii era de numai 40% din capacitatea de circa 1.200 de locuri de cazare. Stațiunea are destule hoteluri și, mai ales, pensiuni. Slănicenii așteaptă și alte investiții în stațiune, cum ar fi în Baza de tratament. Aspectul stațiunii s-a schimbat mult în ultimii ani, centrul acesteia fiind un exemplu de gospodărire urbană, dar sunt alte și alte obiective de construit pentru ca așteptările turiștilor să fie satisfăcute. Chiar Complexul Cerdac, de la baza pârtiei de schi, este de așteptat să fie readus la viață, tocmai datorită afluxului de turiști pe pârtie. Complexul a fost, până acum, trecut dintr-o mână privată în alta, dar a rămas o ruină sinistră.
Impresionantă este și panorama care se deschide de la capătul de sus al pârtiei. Și de pe versantul opus se vede, probabil, pârtia în toată splendoarea ei. Ce priveliște de vis va fi, la vreme de noapte, iarna, cu roiul de schiori pe ea! Iar președintele Consiliului Județean a precizat că ia în calcul prețuri promoționale pentru accesul pe pârtie, dar care vor fi aplicate, probabil, în următorul sezon de iarnă.
Lasă un răspuns