Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea a participat astăzi, 6 octombrie 2011, împreună cu preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson, la sesiunea de deschidere a celei de-a IV-a ediţie a Forumului organizaţiilor nonguvernamentale din Regiunea Mării Negre, care reuneşte la Bucureşti, timp de 3 zile (6 – 8 octombrie 2011), cele mai reprezentative organizaţii nonguvernamentale din regiune, exponenţi ai societăţii civile, mediului diplomatic şi jurnalistic.
Sesiunea a fost moderată de Olivia Baciu, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND), organizator al forumului, alături de Ministerul Afacerilor Externe, Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Black Sea Trust for Regional Cooperation.
Manifestarea, care anul acesta are drept titlu generic “Construirea unei viziuni comune”, are ca obiectiv prioritar facilitarea dialogului şi cooperării între actorii nonguvernamentali din regiunea Mării Negre în scopul identificării unor proiecte şi iniţiative de interes comun, care să ducă la adoptarea unor strategii de dezvoltare şi a unor politici regionale eficiente.
În cadrul alocuţiunii sale, secretarul de stat Doru Costea a subliniat importanţa deosebită pe care o are „vocea societăţii civile” în cadrul evoluţiilor din regiunea Mării Negre şi a făcut apel la consolidarea cooperării, atât între actorii nonguvernamentali, cât şi între aceştia şi guvernele statelor şi organizaţiile internaţionale interesate.
Totodată, secretarul de stat Doru Costea a evocat faptul că „regiunea Mării Negre este un subiect de interes major pentru România, transformarea acesteia într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi securitate fiind o prioritate”.
Referindu-se la poziţia României în regiune, secretarul de stat a menţionat că ţara noastră se află într-o situaţie privilegiată, prin poziţia ei geografică, atât pe dimensiunea sudică, cât şi pe cea estică, poziţie care-i permite să dezvolte „relaţii strânse” cu ambele zone. „Este de o importanţă crucială să susţinem evoluţiile din dimensiunea sudică, susţinere pe care România a acordat-o şi o acordă în continuare, fără ca această orientare să fie în detrimentul sprijinului pe care îl acordă România şi, în ansamblu, Uniunea Europeană, statelor din vecinătatea estică a UE”, a relevat oficialul român.
In context, oficialul român a reiterat necesitatea adoptării unei strategii europene pentru Marea Neagră:„Un obiectiv important este adoptarea strategiei europene pentru Marea Neagră, lucru pe care noi îl sprijinim foarte intens, cu atât mai mult cu cât vedem între această strategie şi strategia pentru Dunăre, o legătură organică, clară, care trebuie să fie consolidată. Nu este vorba de suprapuneri, este vorba de o abordare sectorială”.
La rândul său preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Staffan Nilsson a menţionat că provocări majore cu care se confruntă regiunea Mării Negre necesită o acţiune coordonată la nivel regional, care să includă şi societatea civilă.
„Este nevoie de o dezvoltare susţinută a regiunii, iar poziţia strategică a acesteia, în ceea ce priveşte coridoarele de alimentare cu energie a UE, reprezintă un avantaj pentru viitoarele proiecte. Organizaţiile non-guvernamentale şi alte asociaţii civile au responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea economică, socială şi de mediu a regiunii” a ţinut să sublinieze Staffan Nilsson.
Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe paginile de internet: http://www.mae.ro/node/5989; www.blackseango.org; www.fondromania.org.
Regăsiţi ataşată agenda evenimentului.
Lasă un răspuns