„Mai Ieftin ca Oriunde” SRL
• la Registrul Comerțului se înregistrează firme cu nume hazlii sau după moda interbelică • botezul unei firme este tot mai dificil de făcut
Să dai denumirea propriei firme pe care vrei să o înființezi este, de cele mai multe ori, o imensă bătaie de cap și chiar o luptă de orgolii. Frecvent, asociații vor să-și boteze societatea după propriile prenume și aici apare un adevărat război psihologic: al cui prenume să fie primul din denumire? În alte cazuri, în încercarea identificării denumirii potrivite, întreprinzătorii pun mîna pe dicționare de mitologie sau orice alte dicționare ca să găsească numele potrivit. Alții își botează societatea după numele copiilor, nevestei sau al altei persoane pe care nu vor să o uite. Aceasta este abia prima fază a frămîntărilor pentru numele firmelor. Urmează pasul al doilea, la registrul comerțului, unde se face rezervarea numelui de firmă. Aici, chinul de pe lume! Denumirea aleasă trebuie să corespundă unor norme legale și de bun simț. Dacă, după 1990, era oarecum mai ușor să botezi o firmă, acum, cînd numai în Bacău sînt peste 24.000 de agenți economici, trebuie în principal să găsești numele la care nu s-a mai gîndit nimeni pînă acum. Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului (ORC) Bacău, ne explică cele trei condiții pe care trebuie să le mai îndeplinească numele pe care întreprinzătorul vrea să-l pună firmei. Patrichi spune că, în conformitate cu Legea 26/1990, ca să fie înregistrată, o denumire trebuie să fie disponibilă, distinctivă și licită, adică „să respecte bunele moravuri și limitele concurenței neloiale”. Patrichi spune că, la început, nu exista o bază de date electronică și verificarea îndeplinirii condițiilor dura foarte mult timp, dar acum procedura este mai ușoară, deoarece rezervările de denumiri se fac pe calculator. Așa încît, imediat se poate vedea dacă mai există sau nu o firmă înregistrată anterior cu aceeași denumire. „Acest sistem ne permite să nu avem reclamații din partea unor firme care ar considera că sînt lezate de numele altei firme înființate”, spune Patrichi. El își amintește că a avut o singură reclamație, din partea unui patron care considera că numele altei firme seamănă prea mult cu al propriei societăți, dar s-a demonstrat că reclamantul nu avea dreptate.
Sînt, totuși, și nume de firme, la rezervarea cărora cei de la ORC nu se pot împotrivi, deși sînt cel puțin ciudate. Patrichi își amintește amuzat că la Registru s-a prezentat o persoană care și-a pus firmei numele de SC „Mai Ieftin ca Oriunde” SRL. „Denumirea respecta toate normele legale, așa încît a trebuit să o înregistrez ca atare”, spune directorul ORC.
O altă problemă cu care se confruntă salariații de la Registrul băcăuan este pretenția unora de a-și denumi firma cu nume sonore, celebre chiar la nivel mondial. A fost chiar un caz cînd un întreprinzător vroia ca firma lui să poarte același nume ca o celebră firmă de încălțăminte. „Omul a văzut că pe papucii lui scrie ADIDAS, i-a plăcut și a venit la nou să-și rezerve această denumire. Firesc, a fost refuzat. O tendință sesizată de Patrichi este și cea a modei interbelice. Directorul ORC spune că sînt mulți întreprinzători care își denumesc firmele după obiceiurile de atunci, gen „Doi Cocoși”, „Doi Băieți” etc. Alții vor să-i pună firmei propriul nume de familie, de exemplu SC „Ionescu” SRL. „Noi le recomandăm să găsească altă denumire, deoarece Societățile în Nume Colectiv trebuie să poarte obligatoriu numele de familie al unuia dintre asociați. Dacă un SRL ar avea numele «Ionescu», atunci un SNC patronat de o persoană cu același nume nu ar mai putea să respecte legea, pentru că firma lui ar trebui să se numească tot «Ionescu»”, spune Gheorghiță Patrichi. El a lucrat, la începuturile Registrului, chiar la Rezervări de denumiri și spune că și acum, după cîțiva ani buni, unii întreprinzători îi reproșează că nu i-a lăsat să-și facă damblaua și să pună ce nume au dorit ei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns