Grupul Sinergic este unul dintre puținele, dacă nu chiar singurul dintre grupurile de firme implicate în dosarul Banca Transilvania și menționate în rapoartele de verificiare întocmite de Banca Națională a României care încearcă să se achite de datorii. Acest lucru reiese nu numai din spusele administratorului grupului de firme, Constantin Pricopoaea, ci și din rapoartele sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania. Dintr-un credit inițial de șase miliarde de lei, atît cît era suma împrumutată la data izbucnirii scandalului, grupul „Sinergic” mai are datorii de aproximativ două miliarde de lei, la care se adaugă penalitățile aferente. „Încercăm să ne respectăm graficul de eșalonare a plăților la care am ajuns de comun acord cu banca. Firmele grupului pe care îl reprezint sînt singurele care au făcut acest grafic de reeșalonare cu banca, iar aceasta este o dovadă a faptului că chiar vrem să ieșim la liman din acest impas în care am intrat în mare parte tot datorită Băncii Transilvania. Mai precis, datorită fostului președinte al acestei bănci, Iosif Pop”, ne-a declarat administratorul firmelor Sinergic, Sinergic Grup Steel Import Export, Geordan Trd. SRL și Continuator Business SRL.
Constantin Pricopoaea spune că totul a pornit la mijlocul anului 2001, cînd Iosif Pop a decis să nu mai acorde credite pe baza unor garanții constînd în documente bancare de genul CEC-urilor sau ordinelor de plată a unor beneficiari ai firmelor din grupul Sinergic. „Am avut o discuție personală cu Iosif Pop, pentru că am crezut că cei de la bancă au ceva cu mine și am vorbit la telefon cu fostul președinte. Am încercat să-i explic faptul că pentru mine creditele angajate pe baza documentelor bancare sînt vitale, pentru că lucrez cu oțel, iar marfa aceasta nu este una pe care să pot obține banii pe loc. I-am spus că eu nu vînd gogoșari în piață pe bani cash și că beneficiarilor mei, care îmi cumpără marfă de sute de milioane de lei, sînt nevoit să le acord unele facilități la plată. Mi-a explicat însă că banca pe care o conduce a decis să renunțe la acest mod de creditare și mi s-a pus în vedere să restitui cît mai repede celelalte împrumuturi”, ne-a mai spus Pricopoaea. Acesta a fost momentul în care grupul de firme Sinergic a început să aibă probleme la restituirea creditelor pe care le avea la Banca Transilvania. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să renunțe la mai bine de jumătate dintre salariați. După cîteva luni, cînd a văzut că nu poate face față la timp plata ratelor și că dobînzile penalizatoare creșteau în ritm amețitor, Pricopoaea a apelat la înțelegerea băncii și a făcut un grafic de eșalonare a plăților. Ca să poată însă negocia graficul, Pricopoea a fost nevoit să-și dovedească bunele intenții achitînd într-o singură zi aproape un miliard de lei. „Am dat 850 de milioane de lei, bani pe care i-am împrumutat numai eu știu în ce condiții și cu ce dobînzi”, a susținut administratorul.
Ultimul grafic de eșalonare datează din octombrie 2002, prin care administratorul se angaja să facă plățile creditelor restante și a dobînzilor aferente pînă în aprilie 2003. La rîndul ei, sucursala băcăuană a Băncii Transilvania, reprezentată de directorul Marius Savin, recunoaște într-o adresă din vara anului 2002 faptul că a acceptat eșalonarea plăților datorită interesului pe care l-a manifestat grupul de firme Sinergic în achitarea datoriilor. „Acceptarea propunerii dumneavoastră (de eșalonare a plăților, n.r.), s-a realizat ținînd cont de bunele intenții pe care le-ați dovedit prin asumarea precedentului grafic de rambursare și respectarea lui”, se precizează în adresă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns