• ordinul prin care 543 de paturi din structura spitalelor băcăuane au dispărut de pe lista Ministerului Sănătății are toate ștampilele și semnăturile • după ce a pierdut aproape 200 de locuri pentru bolnavi, Spitalul Județean a fost ridicat la rang de urgență • pavilionul de Pediatrie din Bacău se desprinde din structura spitalului și devine unitate de sine stătătoare • sanatoriul de balneofizioterapie din Slănic-Moldova va fi destinat numai recuperării bolnavilor de tuberculoză
Ordinul Ministerului Sănătății prin care hotărîrea de reducere a numărului de paturi din spitalele băcăuane poate fi și pusă în aplicare a ajuns la sfîrșitul săptămînii trecute pe masa șefilor Direcției de Sănătate Publică (DSP). Actul oficial prin care județul Bacău pierde 543 din cele 3.636 de paturi, cîte număra la începutul evaluărilor declanșate de comisiile de control ale ministerului și Casei Naționale de Sănătate, a adus și cîteva modificări care nu țin doar de micșorarea unor secții. Patru dintre articolele ordinului se referă la schimbări radicale ale unor unități sanitare din județ. Pe lîngă micșorarea spitalului din Podu Turcului pînă la nivelul unui centru de sănătate, măsură care a declanșat chiar mișcări de protest în rîndul salariaților, dar și al locuitorilor, restul modificărilor sînt de bun augur. Prima dintre schimbările anunțate de Ministerul Sănătății (MS) este cea a Spitalului Județean în unitate sanitară de urgență. Potrivit acestui ordin, spitalul băcăuan va beneficia de o finanțare mai mare de la asigurările de sănătate, dar și de un program de dotare cu aparatură derulat de MS. Cele mai avantajate de recentele schimbări impuse de MS sînt cele două secții de Pediatrie din actuala structură a spitalului din Bacău. Potrivit ordinului ministerial, secțiile de Pediatrie, Recuperare Nutrițională, Chirurgie Infantilă, Laboratorul de Sănătate Mintală-copii, laboratorul de analize și cabinetele de medicină școlară devin un spital de sine stătător, destinat numai micuților pacienți. „Aceste secții în care sînt îngrijiți numai cei mici vor deveni o unitate cu personalitate juridică. Ea se va desprinde din structura spitalului mare și va funcționa ca un spital separat, cu personal administrativ propriu. Singura derogare este deocamdată cea legată de faptul că secția de Chirurgie Infantilă va funcționa tot în pavilionul spitalului pentru adulți, pînă la identificarea finanțării pentru mutarea sa”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP. De săptămîna aceasta, Pediatria poate începe demersurile pentru obținerea personalității juridice, iar în momentul obținerii acestui act se pot scoate la concurs posturile de director, contabil șef și toate celelalte posturi administrative necesare noii instituții. „Pediatria are deja bucătărie, spălătorie și farmacie separate de spital. În momentul în care se va obține personalitatea juridică trebuie doar create spațiile pentru birourile personalului TESA”, a adăugat dr. Cojocaru. Avantajul secțiilor de Pediatrie este nu doar cel legat de desprinderea de Spitalul Județean și finanțarea separată de la Casa de Asigurări, ci și acela că secțiile destinate îngrijirii copiilor nu au suferit nici un fel de reducere a numărului de paturi.
Recentul ordin ajuns la Bacău direct de la MS prevede încă o modificare în structura rețelei spitalicești din județ. Sanatoriul balnear de la Slănic Moldova, care de mai bine de trei ani era urmărit de spectrul falimentului, a fost trecut în structura spitalului de la Tîrgu-Ocna sub forma unui centru de recuperare a bolnavilor cu TBC. „Sanatoriul numără 28 de paturi pe care de acum în colo vor fi îngrijiți bolnavii externați de la Tîrgu-Ocna care au nevoie de recuperare și observație pentru continuarea tratamentului. Bolnavii de tuberculoză suferă și de afecțiuni osoase sau digestive pentru care stațiunea Slănic Moldova oferă atît tratamente de fizioterapie, cît și cure de ape minerale. Pentru bolnavii cu afecțiuni reumatice care doresc să facă în continuare proceduri la baza de tratament a sanatoriului rămîne în funcțiune ambulatoriul deja existent”, a continuat doctorița Cojocaru.
Ultimele decizii ale ministerului conțin și precizări referitoare la conduita pe care DSP trebuie să o aibă în vedere față de excendul de personal ivit după reducerea unor secții și chiar unități medicale. Ordinul ministerial prevede redistribuirea personalului excedentar în secțiile care înregistrează deficit de cadre medicale, dar în același timp reamintește că încadrarea cu personal nu mai este anul acesta calculată la numărul de paturi, ci în funcție de buget. Cu alte cuvinte, o parte a personalului care va rămîne fără loc de muncă în urma restructurării spitalelor va avea șansa redistribuirii, dar altă parte va ajunge pe listele șomerilor. Aceștia din urmă se vor alege abia după ce fiecare dintre spitalele din județ va intra în posesia noii structuri, iar administrațiile acestor unități medicale își vor calcula necesarul de personal în funcție de banii alocați. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns