• numărul contractelor de administrare este totuși mic, ținînd cont că există peste 30.000 de proprietari persoane fizice cărora le-au fost retrocedate pădurile
Silvicultorii Direcției Silvice Bacău au încheiat contracte de pază și administrare silvică cu proprietarii a 6.500 hectare de păduri care au fost retrocedate de-a lungul anilor. Cele mai multe astfel de contracte aparțin proprietarilor de păduri care provin din zona muntelui, în special composesorate, obști, păduri comunale și parohii. Mai sînt însă și proprietari pariculari care nu au intrat în nici un fel de asociații și care au solicitat administrare silvică, așa cum este cazul cîtorva locuitori ai comunei Nicolae Bălcescu. „Potrivit prevederilor Codului Silvic, proprietarii de păduri au obligația să asigure paza acestora împotriva tăierilor ilegale de arbori, furturilor, precum și a altor fapte păgubitoare. În ce privește pădurile particulare, Direcția Silvică Bacău asigură, în baza contractelor de administrare, paza și gospodărirea unor suprafețe de pădure ce totalizează 6.500 de hectare, care au trecut în proprietatea persoanelor juridice ca efect al aplicării legilor fondului funciar”, ne-a declarat Viorel Ghelase, directorul Direcției Silvice Bacău.
În ceea ce privește proprietarii care nu au optat pentru o formă de asociere, pădurile acestora sînt lăsate la voia hoților. Din cei peste 30.000 de băcăuani împroprietăriți cu 50.000 de hectare de pădure, puțini sînt cei care au optat pentru administrare silvică, iar pădurile pentru care s-au încheiat contracte însumează o suprafață de aproximativ 500 de hectare. „Este foarte puțin. Aproape nesemnificativ. Dar, chiar dacă vor să încheiem contracte cu ei nu este posibil, măcar din punct de vedere fizic. Imaginați-vă ce-ar însemna prezența a 30.000 de oameni la Direcția Silvică. Soluția rezidă în asocierea lor în vederea încheierii contractelor cu reprezentanți ai acestora pentru că nu putem avea relații contractuale cu toți. Noi sîntem dispuși să le acordăm consultanță fie pentru înființarea unei forme de asociere, fie pentru înființarea unor ocoale silvice particulare. Din păcate, interesul proprietarilor este foarte scăzut”, a mai spus Ghelase. Asta înseamnă că cei care au avut grija pădurilor au fost hoții, care au defrișat complet zonele ușor accesibile.
În toate pădurile pentru care s-au încheiat contracte, Direcția asigură menținerea integrității fondului forestier și respectarea regimului silvic. Pentru serviciile prestate, Direcția Silvică încasează anual între 300.000 – 500.000 de lei de hectar, în funcție de amplasament și de problemele din zonă, legate în special de expunerea la furturi.
Cea mai mare suprafață de pădure luată în administrare silvică prin contract provine de la persoanele juridice și însumează 6.500 de hectare. „Cele mai importante contracte, referindu-ne la suprafață, provin din zona composesoratelor din zona Comănești, Dărmănești și Agăș, care reprezintă cam 60 la sută din totalul contractelor. Urmează apoi obștile, cea mai întinsă fiind cea a Muncelului, pădurile comunale și parohiile, așa cum este cazul celei din Nănești”, ne-a mai spus Ghelase. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns