Criza economica mondiala ii impinge pe intreprinzatorii occidentali sa apeleze la tertipuri pe care romanii de la sate le foloseau in urma cu zeci de ani. Patronul unui restaurant londonez a decis, potrivit agentiei de stiri NewsIn, sa lase la latitudinea clientilor sai cu cit vor sa plateasca masa. Masura aplicata de conducerea restaurantului „Little Bay” vine pe fondul scaderii drastice a numarului de britanici care maninca in oras.
Inainte de Revolutie – poate si dupa, dar nu mai stiu eu -, exista obiceiul, in unele sate din sudul Romaniei, sa platesti gazdei intre cinci si zece lei „burta”. Opreai intr-o localitate si intrebai unde poti sa maninci si sa bei ceva. Odata gasita gospodaria, omul te primea in curte, te aseza la umbra si te-ntreba ce-ti pofteste inima. Pentru o portie de jumari, cu brinza, ceapa si mamaliga, la care s-a adaugat vin atit cit a-ncaput in burta, am platit zece lei, la fel ca prietenii care mi-au facut cunostinta cu obiceiul acesta.
Din articolul despre inedita oferta a restaurantului londonez am retinut ca pe patronul inventiv il cheama Peter Ilic, un nume ce pare romanesc (sau sirbesc).
Lasă un răspuns