– masurile „anticriza” propuse de Guvernul Boc trimit in somaj zeci de salariati din chiar institutia bacauana care se ocupa cu drepturile somerilor – situatia este similara si-n celelalte institutii ale muncii de unde, in functie de criteriile stabilte de ordine de ministru, in aceste zile, este hotarita soarta salariatilor
Ramasi pe drumuri sau, cu putin „noroc”, cu 25% mai putini bani in portofele. Este realitatea data de masurile „anticriza” impuse de actualul guvern. Aceleasi masuri care au redus, in chiar institutia bacauana ce se ocupa cu protejarea drepturilor, consilierea si indrumarea spre un loc de munca a somerilor, numarul salariatilor cu aproape jumatate. Potrivit conducerii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau, nu mai putin de 28 de posturi au fost restructurate in institutie, dintr-un total de 75, conform actelor normative in vigoare. „Este vorba despre o reducere de personal de 37,3%. Parte din colegi – dupa cum prevede procedura stabilita de Ordinul de Ministru 614, au intrat direct in preaviz, in urma desfiintarii anumitor compartimente, iar altii au sustinut concurs saptamina trecuta, in functie de rezultate stabilindu-se cine ramine si cine nu”, a spus Octavian Ticau, directorul AJOFM Bacau. Situatia nu este mai fericita la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau, unde, conform acelorasi acte normative si proceduri, din 115 posturi au ramas 89, reducerea neducind insa si la scaderea atributiilor sau volumului de lucru in institutie. Ceva mai bine este la Inspectoratul Teritorial de Munca ITM Bacau unde, din 78 de salariati au ramas 74. „Restructurarile au vizat un post de consilier, unul de referent si doua de inspector de munca de la punctul de lucru Onesti si s-au facut in functie de rezultatele obtinute la testare de cunostinte”, a spus Cristian Cucuian, directorul ITM Bacau. Concomitent, la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJPS) Bacau pleaca efectiv cinci salariati. „Din 33 de posturi ramin 25, dar pleaca cinci persoane propriu-zis, din cele opt posturi restructurate unul fiind al directorului executiv adjunct care a fost desfiintat, iar alte doua fiind vacante. Cei cinci salariati care vor pleca din institutie sint din categoria referent superior”, a declarat si Gheorghe Apostu, directorul AJPS Bacau. Cei cinci „condamnati” vor parasi institutia, in urma concursului sustinut luni, 16 august.
Deznadejde si bucurie totodata pentru „cei ramasi”
Nici pentru salariatii care au ramas in institutii situatia nu este roz, luna aceasta, ei simtind „la buzunare” din plin efectele masurilor anticriza: salarii reduse cu 25%. Pe de alta parte, oamenii sint fericiti ca, cel putin mai un loc de munca. „Ma aflu intr-o situatie ingrata. Ma gindesc la colegii mei, oameni cu experienta care vor trebui sa plece, pe de alta parte sint bucuroasa ca nu mi-am pierdut locul de, munca chiar daca reducerea salariala este de citeva milioane. Avem rate, avem copii in intretinere si cind ambii intretinatori ai familiei sint bugetari, situatia este si ma grea”, ne-a spus o salariata a AJOFM Bacau. Acelasi gust amar il au si angajatii celorlalte institutii. „Cum ma afecteaza reducerea de 25%? Grea intrebare, cind ai copii in intretinere si rate peste rate. Ce sa mai zic, bine ca sotia lucreaza in mediul privat, dar nici acolo, se stie, treaba nu merge bine”, s-a destainuit si un „norocos” angajat al ITM Bacau. Reducerea de 25% a lasat familii fara venituri de, cumulat, chiar 1000 – 1500 lei lunar.
Fostii angajati, trimisi la cursuri de recalificare?
Cu sau fara personal, institutiile trebuie sa-si faca treaba. Situatia, in cele ale muncii depaseste, cu atit mai mult, limitele „absurdului”. AJOFM Bacau este institutia care se ocupa de consilierea celor ramasi fara loc de munca, ii indreapta spre cursuri de reorientare profesionala si intermediaza relatia dintre someri si posibilii angajatori. Cursurile sint, in mare, pentru calificare in meserii care nu au nimic in comun cu experienta si studiile celor restructurati: cosmeticieni, bucatari/ospatari/chelneri, confectioneri, zugravi, instalatori sanitari etc. iar locurile de munca declarate saptaminal de agentii economici la AJOFM sint in majoritate in domeniile aferente. In acest context, intrebarea unui comentator la un subiect pe tema aparut recent in Ziarul de Bacau: „Se primesc la cursurile astea si fosti angajati de la AJOFM?” ramine cit se poate de pertinenta. Cu atit mai mult cu cit, migrarea catre privat nu pare sa fie, nici ea, o solutie de rezolvat, aceleasi masuri „anticriza” afectindu-l si pe acesta. „Sistemul abia ne permite sa supravietuim, daramite sa mai si angajam? Unde se vor duce toti acesti oameni disponibilizati? Eu si ca mine majoritatea agentilor privati nu ne permitem sa-i angajam deoarece costurile cu un loc de munca sint exorbitante”, a spus, pe sleau, patronul unei firme bacauane.
Lasă un răspuns