Plafonul de garantare a depozitelor bancare rămâne la 100.000 de euro pe deponent, așa cum a fost stabilit încă din anul 2011, dar Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) va asigura, în caz de faliment la o unitate bancară, plata mai rapidă a sumelor garantate. Toate băncile comercilae care au sucursale și agenții în județul Bacău participă la acest Fond.
Termenul de plată a compensațiilor va fi redus, însă, gradual de la 20 de zile lucrătoare, cât este în prezent, la șapte zile lucrătoare în 2024. În plus, va crește gradul de informare a deponenților, deoarece băncile vor explica mai bine care este instituția care le garantează propriile depozite. Conform noilor prevederi, vor fi garantate toate depozitele constituite de persoane fizice, iar în cazul companiilor, garanțiile vor fi oferite indiferent de dimensiunea firmei.
Depozitele constituite în valute, care nu sunt emise de un stat membru al Uniunii Europene, vor fi de asemenea garantate, ceea ce este important pentru întreprinderile mici și mijlocii.
ING Bank și Banca Italo Romena sunt sucursale ale băncilor străine și nu au statut de persoane juridice române. Sumele depuse în conturi deschise la ING Bank sunt garantate de Schema de Garantare a Depozitelor din Olanda și garantate tot în limita sumei de 100.000 euro/client, indiferent de numărul conturilor deținute la ING Bank NV. Din schema de garantare nu fac parte investițiile în acțiuni, obligațiuni sau fonduri de investiții. De asemenea, depozitele constituite la Banca Italo Romena sunt garantate de Fondul Interbancar de Garantare al Depozitelor din Italia.
În România, la 31 martie valoarea totală a depozitelor garantate de FGDB a fost de 159,2 miliarde de lei (57,4% din valoarea totală a depozitelor la instituțiile de credit participante la FGDB). Depozitele garantate de erau deținute de aproape 13,78 de milioane de persoane fizice și de aproape 900.000 de persoane juridice.
Lasă un răspuns