Bursa Română de Mărfuri deține singura platformă din România pentru gaze naturale, iar Ordinul de adoptare a Regulamentului de tranzacționare se află, în prezent, în dezbatere publică. Măsura – ne-a informat conducerea Terminalului Bacău al acestei instituții – a fost luată în perspectiva liberalizării pieței gazelor.
„Deținem un sistem de ultimă generație pentru tranzacționarea gazelor. Acesta este complet digitalizat și dotat cu un sistem de securitate performant – spune Septimiu Stoica, președintele BRM. Platforma asigură condiții de maximă transparență pentru tranzacții, atât pe pieța spot, cât și pentru tranzacțiile de tip forward și OTC.” Sistemul este deja testat pe piețele pentru produse petroliere și energie electrică, pentru valorificarea deșeurilor sau pentru certificatele de dioxid de carbon. Presa va putea superviza în timp real tranzacțiile efectuate pe Bursă.
Bursa Română de Mărfuri este, în prezent, singura instituție din România care deține expertiza și infrastructura pentru a tranzacționa gazele naturale. Tranzacțiile se supun în întregime regulilor pieței și nu afectează financiar contribuabilul, nefiind susținute de fonduri din bugetul de stat.
„Aprobarea legislației secundare privind tranzacționarea gazelor naturale constituie o oportunitate de a crea un cadru transparent și concurențial. Avem convingerea că autoritățile vor acționa în sensul evitării unor monopoluri artificiale și ineficiente, recunoscând realitățile din piață și permițând traderilor să interacționeze în mod optim, fără a genera distorsiuni ale prețurilor sau suspiciuni de practici netransparente – a precizat Septimiu Stoica. În acest sens, dorim să aducem două precizări față de textul Ordinului Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru aprobarea Regulamentului privind tranzacțiile pe piața concurențială a gazelor naturale, aflat în prezent în dezbatere publică. Art. 7 arată că gazele naturale vor fi tranzacționate doar prin intermediul licitațiilor publice, până la apariția unei platforme de tranzacționare. Or, această platformă există deja, ea fiind deținută de BRM, iar Ordinul trebuie să țină cont de această realitate. În opinia noastră, ANRE ar trebui să evite soluții intermediare, precum licitațiile cu oferte în plic închis, acestea fiind practici eminamente netransparente și dirijabile. O soluție imediată și la îndemâna autorităților o constituie utilizarea platformei BRM pentru tranzacționarea gazelor naturale.”
Fondată în 1992, BRM este o societate comercială care asigură tranzacții pentru toate mărfurile fungibile. Instituția are o platformă de tranzacționare și în Bacău. (Petru DONE)
Lasă un răspuns