Aurul scos la vânzare în bijuterii a fost cântărit și inventariat. Casele de amanet au fost puse în alertă în ideea în care hoții ar încerca să vândă bijuteriile. Senzorii de mișcare a căror poziție a fost schimbată în momentul jafului au fost scoși, iar în locul lor sunt montați alții. Firma de pază susține că sistemul de alarmare funcționa în momentul atacului, însă doi senzori au fost obturați de reclame.
Ramona IONESCU
Jaful comis în magazinul Luceafărul din municipiul Bacău este departe de a fi rezolvat. După două zile de cercetări, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău au dat publicității faptul că două standuri au fost golite de bijuterii, iar cantitatea furată se ridică la zece kg de aur. Informații venite pe surse arată că cinci persoane au fost implicate în jaf, dintre care două au acționat în interior, iar trei bărbați au asigurat perimetrul în zona complexului Luceafărul, pentru a se asigura că operațiunea decurge conform planului. Odată stabilită cantitatea de aur furată, polițiștii au extins cercetările privind proveniența bijuteriilor.
Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Bacău încearcă să stabilească împreună cu părțile vătămate care este filiera aurului, cum au ajuns bijuteriile în țară, dacă acestea au documente și mai ales cine știa despre ultimul transport cu aur. Cazul a ajuns și în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care efectuează propria anchetă. Marți dimineață, la unul dintre standurile care funcționează la parterul magazinului „Luceafărul” se cântăreau bijuterii. O femeie, împreună cu angajatele societății luau bijuterie cu bijuterie, o cântăreau, o notau și treceau la următoarea. Întreaga operațiune se desfășura într-un colț de vitrină, ascuns de privirile curioșilor.
Casele de amanet sunt în alertă
În momentul în care jaful de bijuterii a devenit public, vestea a ajuns imediat și la urechile agenților economici care dețin case de amanet. La rândul lor, polițiștii încearcă să blocheze vânzarea aurului furat. Ei i-au alertat pe administratorii caselor de amanet și pe reprezentanții celorlalte magazine de bijuterii cu privire la posibile vânzări de aur, în cantități mari. Angajata unei case de amanet spune că polițiștii au făcut controale încă de luni și le-au pus în vedere lucrătorilor să fie atenți la tranzacții. În cazul în care au suspiciuni cu privire la proveniența bijuteriilor, angajații caselor de amanet trebuie să anunțe poliția. În ceea ce privește cantitatea de aur furată, bijutierii susțin că zece kg este totuși prea mult, în condițiile în care sertarele metalice care țin loc de seif nu au fost atinse de hoți. „În condiții normale, e imposibil să ții zece kg de aur în magazin, pe vitrine. Pe de altă parte, poți avea o asemenea cantitate de bijuterii dacă abia ai adus un transport de marfă și n-ai apucat să-l inventariezi și să-l distribui la celelalte puncte. În cazul acesta, este posibil ca cineva din interior să fi vândut informația, iar atacatorii au acționat la pont”, spune un agent economic, sub protecția anonimatului.
Firma de pază face precizări
Pentru că poliția a declarat că sistemul de alarmă nu ar fi funcționat în momentul jafului, reprezentanții Azia Security Systems Bacău au ținut să facă unele precizări. „Înainte de a avea loc evenimentul, poziția detectorilor de mișcare a fost schimbată de către persoane neautorizate, fără a fi înștiințată societatea noastră, iar în fața acestora, la o distanță de 50 cm, a fost instalată o reclamă publicitară de o anumită dimensiune, suficientă pentru a obtura în totalitate prezența persoanelor la intrarea în incinta magazinului. Se pare că autorii furtului aveau cunoștință că detectorul ce era poziționat către ușa de la intrare nu mai detecta prezența din cauza acelei reclame, cunoscând de altfel și faptul că spațiul din care s-au sustras bijuteriile nu era prevăzut cu sistem de alarmă propriu”, a declarat Jan Croitoru, administrator la Azia Security Systems.
Acesta susține că sistemul de alarmare funcționa la parametri normali și a pus la dispoziția organelor de cercetare istoricul privind transmisia de date a dispeceratului. Pe tot parcursul cercetărilor, s-au făcut mai multe simulări de armare-dezarmare, efracție, restaurare efracție, rezultatul fiind că sistemul de alarmă, transmisie, monitorizare și înregistrare a evenimentelor în dispecerat funcționa. „Le-am solicitat ofițerilor de la Serviciul Criminalistic să verifice dacă cei doi detectori de mișcare funcționau și să îi ridice în vederea prelevării de probe. Aceștia au confirmat că cei doi senzori erau în stare de funcționare, dar nu au detectat pătrunderea autorilor în magazin pentru că erau obturați de acel panou publicitar. După ce detectorii de mișcare au fost demontați de pe tavan și ridicați de organele de cercetare, serviciul tehnic de la firma noastră a instalat alți detectori în loc”, a adăugat Croitoru. În prezența lui Petre Neacșu, directorul magazinului Luceafărul, s-au efectuat teste pentru a verifica din nou sistemul și s-a constatat că senzorii funcționau. S-a pus din nou panoul publicitar al farmaciei Catena pe poziția inițială, iar în urma simulării și a repetării testelor s-a demonstrat că acest panou publicitar obtura în totalitate detectorul de mișcare, acesta nemaiputând sesiza prezența persoanelor în zona de acces.
ionut a zis
hmm.. luati imaginile de la camerele de luat vederi din apropiere. observati orice persoana care se uita cu interes la respectivul panou publicitar. aici e vorba de multe minute de observatie a senzorilor, cum functioneaza, ce camp de detectie au. daca e cineva dinafara atunci a stat mult si a studiat si trebuie sa fi inregistrat vreo camera. mai este si o a doua posibilitate. cineva din interior. care a studiat si care stia ca acei senzori nu mai au plaja de detectie corespunzatoare si atunci a „vandut pontul”. sau una si mai fantezista si cu bataie lunga. panoul e al unei farmacii prospere nu?! lantul de farmacii ca autor moral si posibil platitor de daune in instanta ?!! ia sa imi inscenez eu un furt si sa pun farmacia sa imi plateasca ca are bani ..nu??!! nu se poate sa nu se fi sesizat cineva ca acel panou „distrage” senzorii vanzatorilor de aur. trebuia sa fi spus pana acum. dar.. sunt posibile variantele enuntate mai sus.