Mormintele persoanelor fără adăpost, fără familie, multe dintre ele însemnate pe cruci cu un simplu CIN (cadavru cu identitate necunoscută) s-au umplut joi, 1 noiembrie, de flori și lumânări. Memoria celor uitați de lume, îngropați de-a lungul anilor la marginea cimitirului Șerbănești, a revenit în atenția câtorva zeci de credincioși băcăuani care au participat la biserica din cimitirul Șerbănești la slujba specială de pomenire oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Începând cu orele 10.00, alături de un sobor de preoți, ierarhul s-a rugat pentru iertarea păcatelor tuturor celor pe care lumea nu-i mai amintește, dar care, prin Biserică, rămân ca fii ai lui Dumnezeu.
Este al treilea an când din grija PS Ioachim, preoți și credincioși, alături de ierarh, s-au rugat pentru iertarea tuturor băcăuanilor sărmani, mutați la Domnul, îngropați aici și în alte cimitire ale orașului. „Prin aceste rugăciuni adăugăm dragostea noastră la dragostea lui Dumnezeu pentru semenii noștri”, a explicat episcopul. Cu doar câteva zile de pomenirea moșilor de toamnă, ierarhul a reamintit importanța rugăciunii pentru cei mutați în viața de dincolo, pe care nu are cine să-i pomenească, și pe care, prin asemenea slujbe, Biserica arată încă o dată că nu i-a trecut cu vederea. De asemenea, i-a îndrumat pe oameni la milostenie și întrajutorare, pentru a putea depăși greutățile timpurilor pe care le trăim. ”Să ne rugăm pentru cei pe care lumea i-a uitat, așa cum sunt cei fără nume înmormântați în acest cimitir, morți în diferite împrejurări ale vieții, pe care îi cunoaște numai Bunul Dumnezeu”, a mai adăugat PS Sa, felicitându-i în mod special pe preoții de la parohia Șerbănești. Apoi, a urmat rugăciunea de binecuvântare a darurilor constând în dulciuri, alimente și haine pentru copii, pe care credincioșii le-au adus pentru a le împărți celor nevoiași.
„Avem pachete formate pentru Centrul Rezidențial „Henri Coandă”, Fundația „Episcop Melchisedec” de la Roman,Centrul maternal de pe str. Vulturului, Căminul pentru persoane vârstnice Bacău, Centrul Rezidențial din cartierul CFR, Centrul „Ghiocelul” din Bacău, precum și Centrul Rezidențial de îngrijire a bătrânillor de la Hîrja”, ne-a declarat preotul Adrian Ghinea, de la biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” Bacău. La finalul, PS Ioachim Băcăuanul s-a îndreptat către latura dinspre răsărit a cimitirului, unde sunt depuși sărmanii orașului. Aici, episcopul a făcut încă o rugăciune și a aprins câte o lumânare la fiecare dintre crucile de lemn sub care se odihnesc trupurile a câtorva zeci de băcăuani de care nu-și mai amintește decât Bunul Dumnezeu și Biserica Sa.
Lasă un răspuns