Extrem de volubil, gata oricând să detensioneze cu o glumă un moment complicat sau stânjenitor, personajul nostru este un om extrem de discret când vine vorba despre viața personală. Și asta, nu pentru că ar avea ceva de ascuns, ci pentru că modestia și bunul simț sunt prietenii lui Mircea Fechet, prieteni alături de care a plecat din familie, în aventura numită viață. Tot de acolo, de acasă, i se trage și cultura lucrului bine făcut, scrupulos și atent, dar și o seriozitate, de care ”vinovați” s-ar face tot părinții.
Mircea Fechet a hoinărit prin cartierele Bacăului, cu ”cheia de gât”, alături de prieteni și de fratele mai mic, a învățat la Școala nr. 2, mai întâi cu doamna învățătoare Ana Ciuche, apoi cu doamna Paraschiva Blăjuț. Nu a ratat nimic din experiențele copilăriei. ”Am fost un copil și un adolescent normal. Am făcut tot ceea ce se putea face”, recunoaște Mircea Fechet, iar zâmbetul de pe chipul lui te invită să-ți imaginezi toate trăsnăile copilăriei și lucrurile interzise, din adolescența pe care a petrecut-o la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”.
S-a hotărât destul de greu încotro să o apuce. ”Părinții mei sunt niște oameni foarte muncitori. Au muncit enorm, muncesc și astăzi foarte mult. Tata a lucrat la E-ON, la Stația Bacău-Sud. Nu mă întrebați, nu știu prea bine ce a făcut acolo. Știu, însă, că îl vedeam că venea acasă cu câte un Locul I la «Trofeul energeticianului», o competiție organizată anual și care era o recunoaștere a competențelor profesionale. Mama a lucrat la Agricola și și-a deschis propria afacere de familie, cu preparate din carne. Spre finalul liceului, a apărut clasica dilemă: Energetică la Iași sau Industrie Alimentară la Galați? Se pare că mama a fost mai persuasivă. Intrasem în era bussinesului și am pariat pe Galați”, povestește Mircea Fechet care, cu aceeași modestie care îl caracterizează, nu suflă o vorbă despre mica afacere a familiei, despre produsele eco, apreciate și căutate în oraș și care astăzi se regăsesc sub brandul ”Preparatele Măriucăi”.
”Important este să nu arzi etape, să nu te păcălești. Mai devreme sau mai târziu, viața ți-o întoarce!”
Mircea a fost și un student ”normal”. A plecat la Galați, alături de Andrei, colegul și prietenul lui încă din clasa I, a stat în cămin și a activat în Liga Studenților. A tremurat, la fel ca toți colegii de generație, la examenul de Biochimie, al doamnei Segal, ”cuiul” facultății. A absolvit Facultatea de Stiința și Ingineria Alimentelor, din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați. O perioadă, s-a implicat în firma familiei, apoi s-a decis să-și completeze studiile cu o componentă juridică și s-a specializat în achiziții publice și fonduri europene.
Drumul lui Mircea Fechet a fost mereu unul ascendent: a fost consilier pe fonduri europene la Agenția de Dezvoltare Locală Bacău, director adjunct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Bacău, unul dintre primele proiecte de anvergură, realizat cu fonduri europene, în județul Bacău, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice. După susținerea unui concurs, în 2018, a devenit Auditor Public Extern în cadrul Autorității de Audit, de unde a fost invitat să facă parte din Guvernul Orban, ca secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, poziție pe care o ocupă din decembrie 2019.
Când îl întrebi pe Mircea Fechet ce a stat în spatele acestui traseu, ai să întâlnești din nou un zâmbet, de această dată, dilematic: ”Știu și eu? Dacă ar fi să caut în trecut, cred că am împrumutat ceva din rigoarea tatei, dar sigur o moștenesc și pe mama ca stil de muncă, ca potențial de efort. Probabil că important este să nu arzi etape, să nu te păcălești. Mai devreme sau mai târziu, viața ți-o întoarce!”.
Regrete? Da, unul mare: că nu reușește să petreacă suficient timp cu Alex și Edi, băieții lui, cu soția și, în general, cu familia. Și că nu mai are suficient răgaz să se ocupe de cele două pasiuni ale sale: fotografia, unde este unul dintre apreciații amatori din domeniu, și brutăria. Pentru că inginerul Mircea Fechet a făcut o perioadă, ocazional, pâine cu maia sălbatică, într-un cuptor tradițional din satul bunicilor, pe care o dăruia prietenilor și celor apropiați.
”Când nu mi-a mai plăcut ce se întâmplă în politică, m-am înscris în partid, să schimb ceva”
La 21 de ani, Mircea Fechet a decis să se implice în politică, supărat de cum mergeau lucrurile, și s-a înscris în Partidul Național Liberal. La 40 de ani, este unul dintre veteranii Partidului Național Liberal. Nici aici n-a ars etape: a făcut door-to-door în campaniile electorale, a lipit afișe, a deținut funcții politice la seniori și la tineret. Astăzi, candidează pentru un post de parlamentar și deschide lista PNL Bacău la Camera Deputaților.
”Experiența din administrație, din executiv, mi-au conturat o imagine aproape de realitatea momentului. Sunt legi care trebuie schimbate, sunt prevederi legislative care ne lipsesc. N-am să fiu ipocrit, n-am să vorbesc ca un candidat la primărie. Mă duc în Parlament să promovez digitalizarea instituțiilor publice și interconectarea instituțiilor statului. Noul context pandemic ne-a arătat că trebuie schimbat Codul Muncii, pentru că nu avem o legislație clară pentru telemuncă, iar lucrul de la domiciliu se va păstra pentru anumite domenii, chiar și după ce pandemia va trece. Dar, cu siguranță, voi susține toate proiectele majore ale județului Bacău. Ca parlamentar, primul lucru pe care îl pot face este să mă implic în modul în care este elaborată Legea bugetului, unde pleacă banii, care sunt proiectele care ne interesează și care să facă viața oamenilor mai bună”, este declarația de intenție a candidatului Mircea Fechet.
Proiecte care au adus bani în buzunarele băcăuanilor și au susținut economia românească
Ca secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet a făcut echipă bună cu fostul ministru Costel Alexe și, împreună, au dezvoltat câteva programe de succes, chiar în 2020, an grav afectat de pandemia de coronavirus.
Rabla PLUS, programul prin care statul oferă 10.000 de euro pentru achiziția unei mașini electrice și 4500 de euro pentru mașini hibride, a făcut ca, pentru prima oară în istoria celor două programe pe care Ministerul Mediului le derulează (Rabla clasic și Rabla PLUS) să fie bătute toate recordurile.
Cu câteva luni înainte de finalul programului, sunt rezervate peste 4.247 de mașini, din care aproape 90% sunt full electric, bugetul alocat programului, cel mai mare din ultimii patru ani, peste 140 de milioane de lei, este epuizat și s-a decis suplimentarea acestuia cu alte 60 de milioane de lei. În județul Bacău, s-au achiziționat aproximativ 60 de mașini electrice, iar prin Rabla clasic, băcăuanii au cumpărat peste 1000 de mașini noi, mai puțin poluante.
Un program la start: Rabla pentru electrocasnice
Mircea Fechet își leagă numele și de un alt program, care va demara în următoarele săptămâni, ”Rabla pentru electrocasnice”, prin care peste 100.000 de români vor avea la dispoziție vouchere în valoare de 40 de milioane de lei și vor putea achiziționa până la finalul anului electrocasnice, în schimbul aparaturii la care renunță. Este finanțată achiziția a șapte tipuri de aparaturi electrice și electrocasnice, o modalitate de a susține industria de profil, dar și de a colecta controlat deșeurile electrocasnice din casele românilor.
adi a zis
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Popovici Costel Ciprian a zis
Voi știți să scrieți comentarii sau scrieți doar două puncte și paranteze ?