– fostul arbitru si actualmente om de afaceri vasluian a pus ochii pe Agricola Bacau – vasluianul activeaza in domeniul afacerilor cu profil agricol, iar acum doreste sa aduca in curtea sa si brandul bacauan – afacerea era propice si pe fondul creditelor care apasau societatea bacauana, care isi dorea un investitor care sa aduca un aflux de capital – negocierile au cazut insa in momentul in care conducerea Agricola a gasit intelegere la banci pentru transformarea creditelor pe termen scurt in credite pe termen mediu
Claudiu TANASESCU, Petru DONE
Fostul arbitru roman, in prezent om de afaceri, Adrian Porumboiu a pus ochii pe cel mai mare brand al Bacaului, grupul de firme Agricola. Omul de afaceri din Vaslui activeaza in domeniul agricol si al industriei alimentare si isi dorea sa ingroase rindurile afacerilor lui cu actiuni de la societatea bacauana, aflata intr-o oarecare dificultate financiara. „Stiti dumneavoastra ceva, dar deocamdata nu pot comenta nimic, atit timp cit au loc negocieri. Pina nu se definitiveaza ceva sint simple speculatii” – ne-a declarat Adrian Porumboiu. Demersurile intre cele doua parti au demarat, insa au fost duse numai pina la un punct, dupa care au cazut, pentru ca Agricola si-a rezolvat din problemele pe care le avea.
Nu iese fum fara foc
Criza economico-financiara prin care trece tara noastra a afectat, cum era firesc, si societatea bacauana. Aceasta a fost nevoita in ultimii ani sa realizeze investitii de proportii pentru a obtine autorizatiile de Mediu si Sanitar-Veterinare, precum si sa tina pasul cu standardele europene. Toate acestea au necesitat bani, pe care societatea bacauana i-a gasit la banci. Din acel moment, pentru a rezolva problema creditelor a aparut ideea cooptarii unui investitor, care sa aduca o majorare de capital la societate si banii necesari. Practic, o gura de oxigen si banii necesari pentru realizarea productiei. Astfel, Porumboiu s-ar fi putut adauga celor peste 30.000 de actionari ai societatii bacauane. „In general, nu iese fum fara foc. A fost o discutie, cind ne gindeam la un investitor si la o restructurare a unor credite bancare. Aproape in totalitate, aceste credite erau pe termen scurt, de un an. Din incasari, noi trebuia sa relansam creditele si nu ne mai ramineau bani de productie, asa ca trebuia sa facem alt credit. In aceasta situatie s-a pus problema unei majorari de capital cu un nou investitor, fie el Porumboiu, fie altcineva. Nimeni insa din conducerea Agricola nu a avut discutii cu Adrian Porumboiu. A fost un tert, sa zicem prieten comun, care a facut comunicarea, dar nu s-a mai concretizat nimic, pentru ca am gasit intelegere la doua unitati bancare, care au acceptat sa ne restructureze creditele, sa le facem pe termen mediu, de la cinci la sapte ani” ne-a declarat Gheorghe Antochi, actionar Agricola Bacau si fost presedinte al grupului. Zvonurile indica faptul ca omul de afaceri din Vaslui si-ar fi dorit si cealalta unitate emblematica a Bacaului, societatea de panificatie Pambac, dar nici in acest sens nu s-a facut vreo miscare, mai ales ca este stiut ca Adrian Porumboiu incearca sa isi extinda afacerile in judetele Moldovei.
Investitiile au ridicat brandul Agricola
Infiintata in anul 1992, Agricola Bacau are, prin societatea Avicola, din componenta grupului, o vechime de aproape 50 de ani. Compania Agricola International (numele initial al grupului) a fost infiintata de un grup de specialisti in cresterea animalelor din Bacau, impreuna cu firma Prodexport Bucuresti si concernul Moksel AG din Germania – care facea atunci o cifra de afaceri de aproape cinci miliarde de marci germane, fiind unul dintre cele mai mari concerne in comertul cu carne si care colabora deja cu Carbac Bacau. Moksel a adus 51% din capital. Agricola a reprezentat o premiera nationala, fiind prima investitie straina importanta orientata spre realizarea unui flux de productie integrat. Acesta a fost principiul de baza, integrarea, care incepe cu producerea nutreturilor concentrate, cresterea pasarilor si animalelor si continuind cu procesarea si comercializarea carnii, produselor din carne si oualor pe piata interna si la export. De-a lungul anilor, au fost infiintate societati care sa consolideze integrarea – Comcereal, Avicola, Suinprod, Aicbac, Europrod, Conagra (din 2004), Salbac Dry Salami (2006), Agriconstruct si Bac Print, o structura in care Agricola International (de putina vreme, Agricola Bacau) a avut rolul integratorului care coordoneaza activitatile si armonizeaza resursele.
Din punct de vedere economic, Agricola a reusit sa ocupe pozitia de lider de piata, in special la carne de pasare, unde detine aproape 17% din productia unitatilor specializate din Romania. Performantele au la baza investitiile importante care s-au facut pentru cresterea valorii biologice a efectivelor de animale si pasari si pentru modernizare. Zilnic, sub marca Agricola Bacau se obtin aproape 100 de tone de carne si produse din carne si peste 300.000 de oua. Aproape 30% din productia marfa se comercializeaza prin retelele de supermarket Metro, Billa, Selgros, Carrefour, Universall, iar 10% la export, in Germania, Franta, Olanda, Grecia, Elvetia si pe alte piete. In anul 2003, s-a lansat pe piata din Romania brandul Agricola Bacau, realizat de 300 de specialisti cu studii superioare si, in total, aproape 3.000 de angajati proprii si circa 10.000 de salariati in firme partenere. In 2006, acest brand a fost relansat, iar in 2007 Agricola a lansat conceptul original „Biosecurizat” prin care certifica tot ce fabrica, dar si gama de produse semipreparate Sav’Or. Toate acestea au fost permise de investitii importante in abator, in fabrica de salamuri, intr-o fabrica de premixuri, intr-un nou incubator etc. Agricola este detinuta, acum, de persoane fizice romane (76,28%) si de persoane juridice (23,72%), intre care Moksel cu circa 2,5%.
cocos a zis
Un hot mai putin la bacau, e bine sau rau?!
Anonim a zis
E bine ca a cazut asocierea cu Porumboiu pt ca el vrea sa creeze monopol
Monopol a zis
Ca vrea sau nu sa creeze monopol e mai putin interesant decat faptul ca, privind la afacerile lui, reuseste sa prospere cu grupul de firme pe care il detine.
@anonymous
Nu te impotrivi monopolului, ar fi una din putinele noastre sanse de a avea puterea sa exportam in cantitati apreciabile. Cel mai mare producator de lapte din Europa detine monopolul in Danemarca si Suedia. 😉