Dupa Radu Vasile, care s-a dovedit mai mult poet decit premier, si dupa Adrian Nastase, care scotea volume de proza documentara pe banda rulanta, se pare ca si premierul Emil Boc da semne ca e napadit de inspiratii scriitoricesti, care se manifesta prin folosirea acuta de metafore, hiperbole si alte asemenea accidente de limba.
Bunaoara, Boc a descris extrem de sugestiv noul buget: „Proiectul de buget pe anul 2009 este aspru cu prezentul si corect cu viitorul. România sufera de obezitate birocratica si de obisnuinta risipei.”
Totusi, nu pot sa nu remarc faptul ca exemplul de mai sus sufera de o mare problema, semn ca proaspatul viitor nuvelist va trebui sa mai exerseze: stilul nu este unitar. Daca in prima parte avem de-a face cu un stil foarte asemanator vechilor cronicari (daca va mai amintiti celebra fraza din Grigore Ureche care-l descria pe Stefan cel Mare drept „degrab varsatoriu de singe nevinovat”), in partea a doua stilul se muleaza pe un discurs usor prafuit de activist PCR incuscrit cu delirul unui proaspat ministeriabil, care abia isi slefuieste lemnul care-i tine loc de limba.
Dar, destul! Sa-i uram premierului Boc sedere placuta in rindurile prozatorilor – politicieni. Ca invers, aduca politician – prozator, va fi foarte greu sa ajunga in conditiile in care sursa sa de inspiratie este Zeus si nu Clio sau macar Calliope.
Lasă un răspuns