• producătorii de cereale din toată țara se reunesc astăzi la București • ei vor analiza condițiile în care au obținut în acest an producții record • cei mai buni dintre ei vor fi premiați
Cei mai buni producători de cereale din România se întîlnesc astăzi, 31 august, la București unde vor analiza condițiile în care au realizat, în acest an, producții record. Cu acest prilej – am aflat de la conducerea Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău – vor fi luate în discuție și condițiile în care agricultorii români se vor integra în agricultura Uniunii Europene, din persepectiva cultivatorilor de cereale. România a obținut în acest an o producție record de cereale, apreciată a fi de trei ori mai mare față de producția anului 2002. Culturi bune au avut și producătorii agricoli din județul Bacău, unde producția de grîu din acest an a ajuns la 63.759 de tone, cu o producție medie la hectar de 3.353 de kilograme. Județul Bacău se află în zona a doua de cultură din punct de vedere al condițiilor pedoclimatice.
Cei mai buni producători de cereale din acest an vor fi premiați de Ministerul Agriculturii. Din județul Bacău, pentru producția de grîu, pe podiun vor urca reprezentanții firmelor Eurorin Sascut, Leunicon Nicolae Bălcescu, SC Benești, Hortisiv Letea Veche, New Est Onești, Agricultorul Bîrsănești, Aicbac Bacău și Carlacton Onești. De asemenea, pe podium se vor afla și producători individuali – Albert Weber din Onești și Gheorghe Pricopie din Berești Bistrița.
Nici producătorii de orz și orzoaică nu au fost uitați. Din județul Bacău au fost nominalizate societățile Aicbac Bacău, Vieral Prod Oncești, Carlacton Onești, Hortinova Orbeni și Phyton Berești Bistrița. Cele mai multe dintre aceste nume sînt bine cunoscute în agriucultura județului Bacău, inclusiv după numele proprietarilor societăților aflate pe listă, între care Ioan Răuță, Nicolae Leuștean, Ioan Melinte, Silviu Bondor, Alexandru Gorgoi, Ilie Mihai, Alexandru Scripcaru, Ghiță Gherasim și alții.
Producătorii spun că și anul agricol a fost unul mai bun ca alții anteriori, dar și respectarea tehnologiilor și-a spus cuvîntul. Ceea ce îi îngrijorează pe producători este prețul cu care se vinde grîul în special, care – spun ei – nu-i poate încuraja și nu le acoperă cheltuielile. (Petru DONE)
Lasă un răspuns