• ei spun că nu trebuie să respecte Codul Muncii
Unul dintre subiectele care au stîrnit zarvă în rîndul preoților este legat de vîrsta de pensionare. Se aplică sau nu noul Cod al Muncii și în rîndulslujitorilor altarelor? Deși la vîrstă înaintată, unii dintre ei susțin că pensionarea lor este necanonică, deoarece legile bisericești sînt deasupra Codului Muncii. Așa se face că întrebarea a găsit ecou variat între preoții băcăuani. Cu atît mai mult cu cît, cel puțin în municipiul Bacău, printre cei mai căutați de credincioși sînt preoții trecuți de vîrsta legală de pensionare. Răbdarea, vîrsta și experiența acestora atrag mulți oameni.
„Mi se pare normal ca, în momentul în care a împlinit o anumită vîrstă, un preot să se retragă la un lăcaș de rugăciune. Trebuie să existe sau să se creeze un loc și pentru preoții tineri, dornici să-și exercite misiunea pastoral-misionară într-o parohie”, ne-a declarat un preot băcăuan de vîrstă medie. Opinia nu este împărtășită și de alți slujitori bisericești. „Nu mi se pare normal ca preoții să fie pensionați conform Codului Muncii. Dacă s-ar proceda așa, ar înseamna că preoția este o meserie ca oricare alta, iar preotul este un funcționar. Chestiunea pensionării trebuie ridicată la nivel ierarhic înalt, pentru că un mitropolit sau un episcop sînt, în esență, tot preoți. Dar părerea mea este că preotul trebuie să slujească comunitatea cît timp este apt, pentru că harul nu se pierde niciodată, indiferent de vîrstă”, a afirmat un alt slujitor al Sfîntului Altar.
Reprezentanți ai Episcopiei Romanului spun că, în legile bisericești, scrie că preoții și diaconii pot rămîne în această funcție chiar și după vîrsta de pensionare, atît timp cît sînt apți pentru funcția ce o îndeplinesc. „Ei pot cere să iasă la pensie cînd împlinesc vîrsta, dar pot continua să servească la parohie atît timp cît sînt apți, beneficiind, pe lîngă pensie, și de venituri. Preoții și diaconii care, după vîrsta de pensionare, au devenit inapți să mai slujească, vor fi obligați să ceară ieșirea la pensie. Incapacitatea profesională se constată și se hotărăște de Consiliul Eparhial pe baza rapoartelor organelor de inspecție și control ale eparhiei”, a declarat preotul Viorel Mitru, inspector al Centrului Eparhial de la Roman.
Cu alte cuvinte, în Episcopia Romanului nu se pune deocamdată, spre deosebire de alte centre episcopale din Moldova, problema pensionării preoților, fapt confirmat și de Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. „Toate aceste măsuri de pensionare sînt niște măsuri administrative, iar în cadrul Episcopiei Romanului nu se pune deocamdată această problemă. Preoții care există în momentul de față, chiar dacă au trecut de vîrsta pensionării legale, vor continua să slujească atîta timp cît își vor putea”, a precizat Prea Sfințitul Ioachim. (C. Gh.)
Lasă un răspuns