Camera de Comerț Bacău și ale camere denunță în continuare această inițiativă.
Petru DONE
Președinții camerelor de comerț teritoriale au primit, de la Mihai Vlasov, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), o scrisoare prin care le solicită să semneze o adresă către inițiatorii propunerii legislative de modificare a Legii nr. 335/2007 privind Camerele de Comerț și Industrie, prin care să exprime „recunoștința” și „mulțumirile lor” față de această inițiativă legislativă.
Patru camere de comerț teritoriale, între care și Camera de Comerț și Industrie (CCI) din Bacău, au semnalat încă de anul trecut nereguli în administrarea CCIR. Au cerut președintelui Mihai Vlasov să justifice o sumă importantă de bani care nu se mai regăsește în conturile Camerei Naționale și s-au pronunțat împotriva modificării legii camerelor de comerț, inițiativă care ar aduce camerele teritoriale total la cheremul CCIR. Ca urmare, cele patru camere teritoriale au fost excluse din CCIR, act pe care acestea îl consideră un abuz și o ilegalitate.
Proiectul de modificare a legii a fost înregistrat la Senatul României pe 22 aprilie, sub numărul B230, iar pe 7 mai a fost trimis pentru avizare la Consiliul Legislativ și la Guvern, pentru a primi un punct de vedere asupra lui. Consiliul Legislativ trebuie să se pronunțe până pe 6 iunie. Inițiatorii proiectului de lege sunt deputații Romeo-Florin Nicoară (PNL București), Dorin Silviu Petrea (PSD Brăila) și Aurel Vainer (Minoritatea evreiască).
Punctul de vedere al Camerei de Comerț și Industrie Bacău în această chestiune este unul tranșant : „Continuând demersurile inițiate prin Proiectul de lege privind Registratorii Comerciali și activitatea de înregistrare în Registrul Comerțului, de această dată cu pretextul adăugării de noi atribuții camerelor de comerț, inițiativa de modificare a Legii nr. 335/2007 confiscă autonomia camerelor de comerț judeţene, legalizându-se relațiile de obediență și dependență față de președintele CCIR, desființează actualele camere de comerț și industrie, și reînființează alte organizații numai dacă sunt agreate de Camera de Comerț și Industrie a României. Mai mult, atribuțiile care sunt date Camerelor adâncesc presiunea administrativă și birocratică asupra firmelor, având un efect negativ asupra relațiilor dintre Camere și firme și favorizând abuzurile, prin nedefinirea clară a procedurilor și a modului de lucru în cazul noilor atribuții.”
Cele patru Camere excluse din CCIR au transmis, în județele lor, scrisori deschise adresate parlamentarilor, prefecților, președinților consiliilor județene, primarilor de municipii, orașe, comune, președinților judecătoriilor, tribunalelor, curților de apel, procurorilor șefi de la parchetele de pe lângă judecatorii, tribunale și curțile de apel, instituțiilor deconcentrate etc, dar și președintelui României, Parlamentului și Guvernului. Scrisoarea deschisă face referire punctuală la calitatea de membru al CCIR, la reprezentarea intereselor comercianților de către camerele de comerț, la raporturile CCI Bacău cu CCIR și cu Sistemul Cameral, dar și la modul de constituire a unei camere de comerț. Un capitol aparte este rezervat intenției ca Oficiul Național al Registrului Comerțului să revină la CCIR, neexprimată explicit de conducerea camerei naționale, dar despre care se vorbește tot mai insistent și pentru care există chiar și o inițiativă legislativă în Parlament.
Lasă un răspuns