Estimări deloc îmbucurătoare privind evoluția șomajului se pot face pentru primele luni ale lui 2014, după ce reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău au anunțat pentru luna decembrie 2013, o nouă creștere a ratei acestuia. Conform situației prezentate, la 31 decembrie 2013, valoarea ratei șomajului în județul Bacău era de 7,05%, în creștere față de penultima lună a anului trecut (6,75%) și la diferență substanțială față de luna septembrie, când rata șomajului era de 6,36%. „Constatăm o ușoară creștere a ratei șomajului, la finele lunii decembrie 2013, previzibilă de altfel, – explică Andreea Avram, directorul executiv al AJOFM Bacău – deoarece unii angajatori din județ, care operează în domeniul construcțiilor de locuințe, de drumuri și autostrăzi, în domeniul agricol, și-au restrâns activitatea, condițiile climatice nemaifiind prielnice desfășurării activităților specifice menționate”. Având în vedere faptul că suntem încă în plină iarnă, iar în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău se află numeroase proiecte prin care diferiți angajatori și din alte domenii de activitate decât cele deja amintite de reprezentanții AJOFM Bacău anunță intențiile de disponibilizări colective, se pot estima, pentru următoarea perioadă, noi creșteri ale ratei șomajului.
Referitor la persoanele aflate în prezent în evidențe ca șomere, acestea sunt în număr de 16.065, iar mai bine de jumătate sunt bărbați. Tot din total, mai puțin de jumătate au drept de indemnizație de șomaj.
Ca dinamică, se arată în raportul prezentat de AJOFM Bacău, în ultima lună a lui 2013, 2.423 de băcăuani au intrat în evidențe ca șomeri, în timp ce doar 1.745 au ieșit, aceasta însă nu neapărat ca urmare a reintegrării pe piața muncii, ci a faptului că le-a expirat termenul de acordare a indemnizației de șomaj sau a termenului de șase luni prevăzut de lege pentru persoanele fără drept de indemnizație, perioadă în care cele din urmă au beneficiat de servicii de informare, consiliere și mediere.
Lasă un răspuns