Asociația Institutul pentru Dezvoltare și Inovare din Comănești a programat, în perioada 8-10 august, în comuna Asău, târgul „Promovarea produselor tradiționale și ecologice din zona Valea Muntelui” (IDEI).
Aflat la prima ediție, evenimentul este finanțat din fonduri UE și are ca scop promovarea producătorilor activi din zonă. Locul de desfășurare va fi la fostul club din Asău, situat în centrul comunei, lângă primărie. „Produsele tradiționale care vor fi expuse în cadrul târgului sunt diverse, începând de la cele alimentare și terminănd cu cele de meșteșug și artizanat”, anunță organizatorul.
Astfel, pe tarabele celor aproximativ 30 de expozanți se vor regăsi celebra brânză în cușciug de brad, dar și cârnații tradiționali afumați, brânza de oaie în bășică, cașcavalul de vacă, untul de oaie, untul bătut de oaie, urda acră, untul bătut de vacă, păstrăvul afumat în cetină de brad, șunca de porc afumată, caltaboșul, mușchiulețul de porc afumat, pastramele de oaie la saramură, cârnații afumați, dulcețurile din diferite fructe de pădure, cozonacul, pandișpanul, plcintele poale în brâu, pâinea de casă, produsele apicole, nuciile verzi în miere, cătina în miere, siropul de diverse fructe de pădure cu miere, etc. Vizitatorii vor avea însă la dispoziție și scuplturile executate manual din lemn, jucăriile din lemn lucrate tot manual, mic mobilier, mobilierul de grădină, blănurile tăbăcite tradițional, țesăturile tradiționale etc. Reamintim că zona Văii Muntelui este renumită prin produsele tradiționale păstrate de localnici și de meșteșugul. De altfel, în zonă, încă mai există morile de apă la care măcinau cerealele localnici din toate satele de la munte, dar și un muzeu etnografic, unde o localnică a colectat din gospodăriile țăranilor mii de obiecte populare și îmbrăcăminte, unle veci de peste 100 de ani. În plus, în anii trecuți, unii gospodari din zonă chiar au expus peste hotare, la diverse evenimente expoziționale, produsele tradiționale obținute în zona de munte a județului. De altfel, la una dintre manifestările de acest gen din Italia, însuși prințul Charles al Marii Britanii, un susținător fervent al produselor naturiste tradiționale, a apreciat inclusiv produsele expuse de țăranii români.(Florentin RADU)
Lasă un răspuns