• pînă ieri, mulți primari încă nu aflaseră sumele alocate localităților la rectificarea bugetară operată vinerea trecută • bugetele pe 2003 trebuie modificate rapid de fiecare consiliu local, deoarece după 2 decembrie încep consultările pentru bugetul de anul viitor
Ultima rectificare de buget pare să-i mulțumească pe cei mai mulți dintre primarii localităților din județul Bacău. De altfel, încă de la precedenta rectificare de buget, nu au mai rămas de rezolvat decît capitolele cu caracter social, cum ar fi protecția copilului, venitul minim garantat, ajutoarele pentru încălzire și subvenționarea energiei termice livrate populației. Cîțiva dintre primarii contactați telefonic erau și ieri într-o profundă „ceață”, adică, deși rectificarea s-a făcut vineri, nu știau nimic despre sumele ce le-au fost alocate la ultima modificare a bugetului. Dumitru Sebestin, primarul comunei Palanca, ne-a declarat că „nu stăm deloc bine, iar situația asta o vom discuta în ședința de Consiliu Local, pe care o vom ține joi, 27 noiembrie”. Deși a recunoscut că nu știe despre sumele primite la ultima rectificare operată de CJ, primarul Sebestin ne-a spus că ar mai avea nevoie de „minimum” 200 de milioane de lei pentru administrație, 40 de milioane de lei pentru asistenți personali și aproape 40 de milioane de lei pentru plata venitului minim garantat. Dumitru Sebestin spune că 40 de milioane i-ar trebui pentru „dosarele aflate în plată”, care s-au redus drastic, iar bani au ajuns să primească efectiv doar „cei neputincioși”. La Moinești, viceprimarul Toader Frățilă ne-a declarat, tot ieri, că „nu știu nimic despre nici o sumă, urmează ședința de Consiliu pe 1 decembrie, cînd vom face și noi rectificarea”. Mircea Mihai Ionel, primarul orașului Slănic Moldova, ne-a spus că, anul acesta, cu banii primiți „m-am descurcat binișor”, dar ar mai avea nevoie de două miliarde de lei ca să termine alimentarea cu apă a cartierelor, lucrare la care a investit din veniturile proprii ale localității trei miliarde de lei. Și Ionel Turcea, primarul orașului Buhuși, este nemulțumit de alocațiile de la această rectificare. „Nu sîntem acoperiți în totalitate, mai avem unele facturi de achitat. În schimb, banii ajund pentru salarii, pentru căldură și venitul minim garantat. Ca de obicei, și 2003 a fost la limită, ne-am descurcat numai cu sacrificii”, a opinat primarul Turcea.
Deși pînă ieri primarii nu primiseră oficial cifrele de la rectificare, ei vor fi nevoiți să grăbească organizarea ședințelor de rectificare la nivel local, deoarece, după 2 decembrie, ei vor fi chemați la consultări pentru constituirea bugetului pentru 2004.
Fondul de salarii în învățămînt a scăzut cu 60 de miliarde de lei
De la București au venit la rectificare aproape 151 de miliarde de lei, dar unele sume de bani au mai fost învîrtite pe plan local, prin suplimentări sau reduceri ale unor capitole de buget. La nivelul bugetului Consiliului Județean, se vor cheltui în acest an aproape 259 de miliarde de lei, din care peste 121 au fost alocați la rectificarea votată vinerea trecută de plenul CJ. Salariile în învățămîntul preuniversitar vor costa pînă la sfîrșitul acestui an peste 1.091 de miliarde de lei, mai puțin cu aproape 60 de miliarde de lei decît s-a estimat în decembrie anul trecut, cînd s-a votat bugetul pentru acest an. Conform Expunerii de motive la rectificarea de buget, semnate de președintele Neculai Lupu, CJ a analizat „riguros” cheltuielile de personal pentru învățămîntul preuniversitar și solicitările venite de la conducerile localităților și a constatat că, în timp ce municipiile au un excedent, orașele și municipiile vor avea pînă la finele anului un deficit.
De asemenea, protecția socială privind asigurarea ajutorului social, ajutorul pentru încălzirea locuinței și susținerea sistemului de protecție a persoanelor cu handicap vor costa 326 de miliarde de lei, după ce la acest capitol bugetul a fost suplimentat cu 15,7 miliarde de lei. La susținerea sistemului de protecție a copilului s-au mai dat în plus aproximativ 15 miliarde de lei, ceea ce a ridicat cheltuielile din 2003 la peste 76,5 miliarde de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns