Aproape 25 de cursanți din zona Buhuși au obținut certficate de atestare profesională. Încă o serie se pregătește pentru examenul de absolvire.
Camera Agricolă Județeană a finalizat, la Buhuși, unul dintre cursurile de pregătire profesională pe care le organizează periodic pentru fermieri și pentru investitorii în domeniul agriculturii. De data aceasta a fost vorba de un curs de creștere a animalelor, solicitat chiar de cei care au devenit cursanți, aproape 25 de crescători de animale.
În etapa finală a cursului ei au trecut prin fața comisiei de examinare, formată din Sorin Liviu Ivanciu, de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, Elena Cernat, consilier la Camera Agricolă, și Gică Pîslaru, coordonatorul cursului. „Cursul – a spus directorul executiv al Camerei Agricole Județene, Vasile Aichimoaiei – le-a oferit elevilor cunoștințele necesare lucrului într-o fermă zootehnică. Mulți dintre ei deja lucrează în asemenea ferme, chiar organizate în gospodăria proprie sau în ferme mai mari, alții au în intenție să înceapă mici afaceri în acest domeniu. Acum au o bază de cunoștințe mai solidă, iar în urma examinării vor obține certificate de atestare, care le sunt necesare dacă vor accesa finanțări pe măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală sau în situații similare. Certificatele sunt recunoscute de Ministerul Muncii și ele atestă o calificare care, cu ani în urmă, se acorda după cursuri în școlile profesionale de profil.”
Emoțiile obișnuite unui astfel de eveniment nu au lipsit din sala de examinare. Am văzut două generații de cursanți, de la cei cu destulă experiență în ale agriculturii, până la cei recent ieșiți de pe băncile școlii, bărbați și femei. Pe unii dintre ei i-am auzit vorbind despre animalele pe care în mod obișnuit le vedem în gospodăriile țărănești, pe alții însă despre intențiile lor de a începe sau de a continua afaceri în domeniu. Unii au câștigat ceva capital în străinătate, unde sunt plecați, de altfel, foarte mulți oameni din zona Buhuși și, în general, din județul Bacău, bani pe care ar dori să-i investească în ferme pentru creșterea animalelor. „Examenul – am aflat de la coordonatorul de curs – a constat în două probe. Una scrisă, pe formulare cu 18 întrebări, fiecare întrebare cu câte trei variante de răspuns, a doua probă fiind răspunsuri orale la întrebările de pe biletele de examen.”
Cursanții din Buhuși au beneficiat și de cursuri teoretice, dar și de o vizită în fermele de creștere a animalelor din județul Bacău, eveniment despre care ziarul nostru a consemnat câteva concluzii la acel moment. Ei au văzut o fermă modernă de creștere a porcilor, din Șerbești (Săucești), administrată de Gheorghe Saghin, o fermă de oi care aparține Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor, din Holt (Letea Veche) și ferma de creștere a vacilor de lapte de la Radomirești a inginerului Ioan Chiriac. Deși vizitatorii erau oameni avizați în ce înseamnă să crești animale, acolo au văzut alte condiții tehnologice, alt fel de organizare, specifice exploatărilor zootehnice intensive.
Lasă un răspuns