Salariații au venit să-și ceară drepturile salariale restante. Ei au vrut să stea de vorbă cu directorul general, dar s-au trezit cu poliția și jandarmii. Salariații au fost sfătuiți să solicite autorizarea acțiunii lor, pe care au primit-o pentru perioada 6 – 8 martie.
Petru DONE
O bună parte dintre salariații societății Uton, din Onești, au venit ieri dimineață (4 martie) la fabrică pentru a-și cere din nou drepturile salariale restante. Toți salariații de la Uton se află încă în șomaj tehnic prelungit, însă oamenii nu au mai avut rămdare și au venit să ceară administratorilor banii care li se cuvin. Ei au luat, poate, exemplul celor de la Mechel Câmpia Turzii, care protestează de două zile intens la porțile întreprinderii lor aflată în pericol de a fi închisă, dar sunt descurajați și de pasivitatea conducerii fabricii din Onești, precum și de rezultatele incerte pe care le-ar putea avea un recent proces lansat în justiție tot pe tema recuperării salariilor restante.
Salariații de la Uton au intrat, ieri, în fabrică, deși aveau interdicție pentru aceasta și au cerut să stea de vorbă cu directorul general. „Nu am avut sorți de izbândă să ne întălnim cu cei din conducere – ne-a declarat liderul sindicatului de la Uton, Gheorghe Constăndoiu. Răspunsul directorului general a fost că domnia sa se află doar în calitate de angajat în fabrică și nu are soluții pentru situația în care ne aflăm”.
Pentru că acțiunea salariaților a fost una spontană și pentru că gestul lor de a intra în fabrică i-a speriat pe cei din conducere, aceștia au solicitat intervenția jandarmilor și a poliției. Salariații și liderul sindicatului au fost sfătuiți să solicite o autorizație de la autoritatea municipiului în cazul în care vor să continue protestul lor. Lucru pe care Gheorghe Constăndoiu l-a și făcut. Pentru că autorizarea unei acțiuni de protest nu se poate face mai devreme de 48 de ore, aceasta a fost acordată pentru perioada 6 – 8 martie, de miercuri de la ora 9,00, până vineri la ora 15,00.
Salariații societății Uton Onești vor mai sta în șomaj tehnic până pe 13 februarie, după ce șomajul a fost prelungir cu încă o lună. Noul termen de revenire la lucru este 14 martie, dar situația în care se află acum întreprinderea nu le mai dă nici un dram de speranță celor circa 400 de salariați. Uton are mai multe procese pe rol, la Tribunalul Bacău, toate pe tema cereriilor de intrare în insolvență. O cerere a fost făcută chiar de Uton.
Lasă un răspuns