Foarte multe servicii de tip meșteșugăresc s-au pierdut în ultimii ani, fără să existe vreo motivație pentru dispariția lor. Între aceste prestări: curățatul și călcatul pălăriilor, vopsitul pantofilor, lustrageria, reparatul cămășilor ș.a. Dumneavoastră de ce credeți că s-a întîmplat acest lucru? Vedeți vreo posibilitate pentru revenirea lor în actualitate? Părerile băcăuanilor sînt, ca de obicei, împărțite:
Gheorghe Manoliu, 66 de ani, pensionar: „Dacă mai există meseriași vechi și pricepuți, ar putea să mai deschidă astfel de ateliere meșteșugărești. Erau bune, dar nu știu dacă ar mai rezista. Se mai schimbă moda”.
Gheorghe Iacobceac, 45 de ani, tîmplar: „Cu impozitele și taxele astea atît de mari, nu cred că rezistă, pentru că nu le-ar conveni. Ar munci degeaba, sau chiar pe minus. Erau utile pe vremuri, dar acum, nu știu ce să spun?! Din păcate nu mai sînt și lumea, poate, ar mai fi mers să-și mai repare cîte o umbrelă, sau mai știu eu ce, pentru că toate sînt scumpe și nu-ți convine să tot cumperi lucruri noi”.
Vlad Ungurașu, 28 de ani, întreprinzător privat: „S-au cam schimbat vremurile. Ceea ce se strică, se schimbă cu altceva nou. Asta e părerea mea și nu cred că ar mai fi necesare astfel de ateliere. Din punctul de vedere, pentru cei care nu au bani poate ar fi bune”.
Dumitru Foșlea, 73 de ani, pensionar: „Numai meșterii care se pricep bine la astfel de munci se pot interesa să deschidă asemenea ateliere. Și vă spun sincer că avem nevoie de ele. Lumea e săracă și dacă se strică un lucru, iaca, apelezi la acești meseriași”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns