Pentru a beneficia de subvențiile la căldură acordate familiilor și persoanelor cu venituri modeste, unii băcăuani apelează la diferite tertipuri, precum declararea unui număr mai mare de membri ce gospodăresc împreună sau venituri mai mici decît cele reale. Aceste falsuri creează situații conflictuale între vecinii de bloc, intrînd totodată sub incidența legii. Cum credeți că ar trebui depistate și rezolvate astfel de situații pentru a se intra în legalitate?
Vasile Corciu, 49 de ani, zugrav: „Prin sondaje se poate rezolva această problemă, părerea mea. Ceea ce fac nu este legal, ba chiar își pun libertatea în pericol. Cred că atunci cînd declară pe propria lor răspundere date false își asumă și riscul. Sărăcia e de vină! De aici pornesc toate”.
Rozina Păun, 28 de ani, agent imobiliar: „Nu știu cum s-ar putea rezolva această situație? Cred că cei mai în măsură să verifice aceste date sînt administratorii de asociații și șefii de scară. Sînt convinsă că nimic nu i-ar putea duce la declarațiile false în afara sărăciei. Statul ia de pe om cît se poate de mult. Ne jupoaie de vii”.
Rozeta Cihodaru, 48 de ani, pensionară: „Fiecare declară pe propria răspundere. Nu sînt în măsură să comentez ceea ce fac unele persoane. Greutățile și neajunsurile care sînt i-au determinat să facă acest lucru. În plus, salariile mici. Nu trebuie să fie pedepsiți pentru asta. Statul i-a adus în această situație. De ce pleacă lumea din țară? În nici un caz de bine”.
Vasile Chiuță, 57 de ani, pensionar: „Bănuiesc că în cadrul primăriei sînt echipe de control. Acestea ar trebui să iasă pe teren și să verifice, să facă sondaje în rîndul cetățenilor care au depus aceste declarații. Cîteodată, nici șefii de scară nu au de unde să știe din cîte persoane sînt formate acele familii, pentru că sînt oameni care nu dau drumul la ușă”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns