Prin consumul repetat și prelungit de legume și fructe de import riscăm să ne intoxicăm, iremediabil, cu substanțe chimice care se regăsesc în doze peste limitele normale în conținutul acestora. Este vorba de nitrați și nitriți din îngrășămintele de sinteză administrate de producătorii agricoli, cît și de apa infestată din vecinătatea gospodăriilor țărănești. Analizele ce se efectuează de specialiștii în sănătatea publică vor stabili cît de reale sînt aceste supoziții. Deocamdată, noi am testat opiniile băcăuanilor: credeți că vă expuneți acestor riscuri?
Georgeta Pricopie, 53 de ani, asistent maternal: „Depinde, probabil, de unde sînt importate și este posibil să riscăm dacă vom consuma asemenea produse. Dar dacă altă posibilitate nu există?! Oricum, organismele noastre s-au obișnuit cu acești nitrați și nitriți, iar anticorpii noștri, probabil, își vor face treaba în continuare”.
Domnica Grigore, 52 de ani, casnică: „Păi nici nu mai știm ce să mai credem?! În presă și la televizor, cînd se spune că produsele conțin aceste substanțe, cînd nu le mai conțin. Oricum, în ziua de astăzi mai este nimic natural. Riscăm, așadar, indiferent de ce am consuma. Toate conțin E-uri, nitrați și nitriți, dar ce să facem, să nu mai mîncăm?”
Nuța Cioroabă, 60 de ani, pensionară: „Dacă într-adevăr conțin aceste substanțe, este normal că riscăm. Eu sînt destul de bolnavă și mi-e tare frică de boală, pentru că știu ce înseamnă să fii bolnav. Așa că sînt foarte hotărîtă să consum numai alimente naturale, sau cît de cît naturale, cu concentrații foarte mici de astfel de substanțe. Cu siguranță că în acest mod nu voi risca”.
Matei Iordache, 55 de ani, pensionar: „Eu nu prea consum legume și fructe, mai mult nepoțeii mei mănîncă. De acum încolo nu am să le mai dau și am să profit de faptul că am ceva pămînt la țară și am să-mi fac o grădină și o să cultiv eu legumele cu mîna mea, că măcar așa știu că nu sînt intoxicate”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns