Petru DONE
Liderul Sindicatului Rafinorul, de la Rafo Onești, Ion Marian, a avut o nouă întâlnire cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la cererea acestora. „Ministerul, prin secretarul general și doi consilieri – ne-a declarat Ion Marian -, a mai vrut o serie de informații cu privire la Rafo, dar și o listă cu solicitarile noastre punctuale, ca sprijin pentru a putea prezenta în Guvern o notă informativă”.
Întâlnirea a avut loc la scurt timp după o întrevedere pe care Ion Marian a avut-o, la București, cu reprezentanți ai ministerelor Economiei și Dezvoltării, pe aceeași temă.
Rafinorii au solicitat, acum, găsirea, prin posibilitățile Ministerului Dezvoltării și a altor instituții din subordinea Guvernului, a unor posibili parteneri interni sau externi care să preia aproximativ 35% din acțiunile Rafo sau găsirea unui investitor care să preia rafinăria în condiții rezonabile de preț. „Vrem ca acest investitor să cunoască de la început că, indiferent de prețul de achiziție, de termene și de modalitatea de plată trebuie să dispună de aproximativ 70 de milioane de euro pentru investiții într-o primă etapă și de circa 50 de milioane capital de lucru (investiție realizabilă în șase luni), dar și de alte 50 de milioane pentru a investi și de o completare a capitalului de lucru de 50 milioane de euro” – a precizat Ion Marian. Pe aceeași listă de solicitări se mai află și găsirea unor soluții legale pentru a impiedica acționarul majoritar să-și recupereze o mică parte din cheltuielile realizate prin relocarea activelor sau valorificarea lor ca fier vechi. Iar dacă niciuna dintre solicitări nu poate fi realizată, Ministerul Dezvoltării, în baza multiplelor proiecte de dezvoltare pe care le deține, să dirijeze către Rafo și Platforma industrială Borzești proiecte pentru stabilizarea forței de muncă și relansarea economică. „Am primit garanția că această listă de solicitări, într-o formă bine structurată și punctuală, va fi prezentată în Guvern, unde, împreună și cu Ministerul Economiei, cred că vor găsi soluții dacă vor avea sprijin și cooperare pe filiera administrativă, acționariat și instituții locale.” – a mai spus liderul sindicatului.
În noiembrie 2012, acționarul majoritar al Rafo a transmis în scris administrației începerea procedurii de concediere colectivă a 700 de salariați, program care a fost pus în aplicare, acum fiind în forma finală, dar numai pentru 450 de salariați. În ianuarie 2013, acționarul majoritar comunica sindicatului că nu mai dispune de resurse financiare pentru plata forței de muncă și realizarea, pentru moment, a programului de modernizare la Rafo. În baza discuțiilor directe cu sindicatul, acesta a precizat, însă, că ar dori vinderea unei cote părți din acțiuni, pentru a atrage resurse financiare necesare contractării unui credit și chiar un mic capital de lucru pentru continuarea unor lucrări din programul de investiții. „Noi știm, totuși, că acționarul majoritar ar fi dispus să vândă rafinăria la un preț rezonabil, cu mult sub valoarea eforturilor financiare consumate din 2006 și până astăzi” – a opinat Ion Marian.
Lasă un răspuns