Comisarii Gărzii Financiare Bacău au identificat în primele luni ale acestui an o evaziune fiscală de 43 de miliarde de lei și au aplicat amenzi de aproape opt miliarde de lei. „Am sesizat organele de urmărire penală în 24 de cazuri în care bugetul statului a fost serios afectat”, ne-a declarat Pavel Albu, comisar șef al gărzii. Ca și în anii precedenți, afacerile cu lemn și petrol rămîn raiul evazioniștilor. Aici se înregistrează cele mai multe societăți care nu înregistrează obligațiile fiscale și nu plătesc impozite pe profit, pe venit sau TVA. Lanțul este adeseori întrerupt de intervenția unor firme fantomă, care rup firul normal al verificărilor și au darul de a-i împiedica pe comisari să stabilească valoarea reală a pagubelor.
Calder Oil SRL Onești, firmă administrată de Florin Constantin Căldăraru, a comercializat aproape 90 de tone de motorină, în valoare de 1,14 miliarde de lei, și a justificat proveniența mărfii cu trei facturi fiscale false, provenite de la Tom Dom Servicii SRL Gîrbău, Cluj. Întrebat dacă poate da relații despre firma sau indivizii cu care a făcut tranzacții, Căldăraru a dat din colț în colț. Cele 1,14 miliarde de lei au fost confiscate și el are de plătit la bugetul statului alte aproape 200 de milioane de lei, reprezentînd TVA și majorări de întîrziere. „Calder Oil a făcut obiectul unui alt control al nostru, în august 2001, cînd a procurat 45 de tone de produse petroliere pentru care a prezentatdouă facturi emise de firme din județul Galați, societăți care se aflau în proces de lichidare. Și atunci s-a stabilit un prejudiciu la bugetul statului de peste jumătate de miliard de lei”, ne-a declarat comisarul șef Pavel Albu. Florin Căldăraru se află în arestul Poliției Onești, dar nu pentru dosarele penale întocmite de Garda Financiară, ci pentru alte escrocherii săvîrșite prin țară.
Nici doamnele nu se dau înapoi, cînd e vorba despre cîștiguri grase și ilicite. Silvia Bogoș, 47 de ani, administratorul S.C. Maracuja SRL Onești, a creat un prejudiciu de 1,6 miliarde de lei la bugetul statului, prin neplata impozitului de profit, a TVA și a majorărilor de întîrziere. Patroană a unei firme care exploatează lemnul, Silvia Bogoș a introdus în contabilitate 12 facturi false, pe care a înscris cinci firme fantomă, toate din București. Cu ajutorul documentelor contrafăcute, ea a încercat să justifice proveniența unor bușteni pe care i-a vîndut și care valorau peste un miliard de lei. Pe numele Silviei Bogoș s-a întocmit sesizare penală pentru evaziune fiscală, fals și uz de fals. Ea riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 – 7 ani, dacă dosarul va ajunge în instanță și ea va fi găsită vinovată.
Numai că, de cele mai multe ori, sesizările făcute la parchete de comisari rămîn fără nici un efect. Cifrele vorbesc de la sine. În 2001, au ajuns la parchetele din județul Bacău 58 de dosare. Pînă acum, s-au soluționat doar patru situații și în două cazuri s-a dispus neînceperea urmăririi penale. În acest an, au ajuns, de la Garda Financiară pe mesele procurorilor, 24 de dosare, însumînd un prejudiciu adus la buget de 42 de miliarde de lei. Un singur dosar a fost dus la capăt: un patron care a înșelat bugetul cu 52 de milioane de lei a fost trimis în judecată. Marii rechini dorm liniștiți. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns