– in municipiul Bacau au fost amenajate, în ultimii ani, cca. 40 de noi locuri de joaca – municipiul nostru se afla pe primul loc în tara la numarul zonelor de joaca, raportat la mia de locuitori – sociologii si psihologii sustin ca locurile de joaca le creaza copiilor cadrul normal dezvoltarii lor
Alte opt noi locuri de joaca vor fi amenajate în acest an în municipiul Bacau, dupa ce administratia Stavarache a decis sa prevada în bugetul pe 2012 fondurile necesare. Cu aceasta investitie, numarul spatiilor de joaca din oras va creste la peste 50, toate amenajate în ultimii ani, dupa cele mai severe norme de securitate. Copiii din toate cartierele se pot juca în voie, iar parintii pot sta linistiti ca micutii sint în siguranta.
Initiativa de a aloca bani pentru locuri de joaca i-a apartinut primarului Romeo Stavarache, care a considerat ca aceasta reprezinta una dintre prioritatile orasului, alaturi de spatii verzi, trotuare, parcari ecologice etc.
Locul bancilor rupte, a scrinciobelor ruginite, aflate în paragina, a fost luat de tobogane, balansoare si leagane moderne, viu colorate, sub care se afla covoare elastice din cauciuc, pentru protectia celor mici. Investitiile realizate în ultimii ani au facut ca municipiul Bacau sa se situeze pe primul loc în tara, ca numar de locuri de joaca, raportat la mia de locuitori.
Copiii din toate cartierele au locuri de joaca noi
„Hotii si vardistii”, „De-a v-ati ascunselea”, „Flori, fete sau baieti”, jocurile uitate ale copilariei pot fi regasite si de cei care cresc, astazi, în era calculatorului. Copiii din municipiul Bacau au locuri de joaca în toate cartierele orasului, indiferent ca este vorba despre zona Narcisa, Republicii, Mioritei, Izvoare sau Serbanesti.
„Cind am venit la primarie, am constatat starea jalnica a locurilor de joaca din oras. Unele dintre ele erau un adevarat pericol pentru cei mici, cu leaganele care atirnau, ruginite. În multe zone, nici nu existau. Mi-am spus atunci ca toti copiii din oras trebuie sa se bucure si am facut o prioritate din investitia în spatii de joaca”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.
El marturiseste ca s-a gindit si la faptul ca micutii petrec prea mult timp în fata calculatorului si ar mai trebui scosi din casa. Primul spatiu amenajat a fost cel din Parcul „Cancicov”, unde exista cea mai mare adresabilitate si unde, de altfel, s-a realizat si cea mai mare investitie.
„Apoi, ne-am aplecat spre fiecare cartier. Nu toti parintii au timp sau disponibilitate sa mearga în parc, dar toti copiii, si cei din Izvoare sau din Serbanesti, trebuie sa aiba sansa de a se juca. Acum sint spatii de agrement peste tot, iar programul de investitii va continua„, a mai spus primarul Romeo Stavarache.În oras exista acum cca. 40 de noi locuri, amenajate dupa toate rigorile.
Numai anul trecut s-au înfiintat zece locuri de agrement pentru cei mici, pe strazile Narciselor, Bicaz, Republicii, Teiului, Costache Negri si Hatman Berescu. Alte patru s-au construit pe linga Gradinita 32 – strada Bicaz, Gradinita 17 – Oituz, Gradinita nr. 8 – Mioritei si Gradinita 34 – Republicii.
Spatii de joaca noi, la majoritatea gradinitelor
În citiva ani, spatiile de joaca noi au aparut la cele mai multe gradinite din Bacau. „Cu investitia din acest an, reusim sa rezolvam aceasta problema. Pentru ca era o problema , într-adevar. Copiii de la gradinite, mai ales cele cu program prelungit, nu aveau unde sa se joace si, chiar daca afara era vreme buna, stateau toata ziua în interior”, a explicat Romeo Stavarache.
Pe lista de investitii din acest an se afla Gradinita nr. 29, la Scoala nr. 1 – Izvoare, Scoala „Nicu Enea”, Serbanesti. Alte locuri de joaca vor fi amplasate în acest an pe strazile Castanilor nr. 6, Calea Marasesti nr. 195-197, Mioritei nr. 1, Aviatorilor nr. 11, Digu Birnat nr. 19 si ANL Letea.
Suma alocata pentru construirea celor opt noi locuri de joaca este de 450.000 lei, bani ce au fost prevazuti în bugetul pe acest an. Locurile de joaca au balansoare, tobogane, leagane, figurine pe arc, groapa de nisip, platforme modulare de lemn, banci si sint prevazute cu platforme sintetice pentru protectie. Acolo unde spatiile au permis, locurile de joaca au fost prevazute si cu aparate de fitness. Locurile de joaca respecta cele mai severe norme de siguranta, prevazute de Uniunea Europeana.
Psihologii si sociologii spun ca, in aer liber, copiii se dezvolta sanatos si socializeaza
Psihologii si sociologii sustin ca aerul liber si socializarea dezvolta armonios si normal un copil. “Este foarte bine ca se fac locuri de joaca in aer liber, unde copiii pot sta la aer, intr-un mediu sanatos. La fel, important este faptul ca ei pot socializa acolo cu alti copii, pot reactiona, isi pot forma viitoarea personalitate. In fata unui calculator, a televizorului, copilul nu poate reactiona in situatii reale, cu semeni de virsta lui, nu poate socializa, nu poate sa invete sa dialogheze – pentru ca alaturi de alti copii isi dezvolta limbajul – si sa interactioneze in diferite situatii, sa gaseasca solutii. In aer liber copilul gaseste un mediu sanatos care il dezvolta armonios din toate punctele de vedere”, a declarat psihologul Roxana Mirza.
“Este foarte bine ca micutii sa stea cit mai mult in aer liber, decit in fata televizorului sau calculatorului. Nu spun ca nu ar trebui sa stea deloc in fata acestora din urma, dar ele nu asigura o dezvoltare completa si complexa. Copilul are nevoie de schimbarea mediului, de socializare, de relationare cu alti copii, pentru ca acolo se identifica, isi formeaza personalitatea. Deosebit de important este sa practice sport sau alte activitati gen dans, pictura. Invatind sa socializeze de mici nu vor avea probleme in viitor, cind vor putea initia un dialog, vor avea solutii concrete la diferitele probleme. Un rol important, pe linga parinti il au profesorii, care trebuie sa ii indrume spre activitati in aer liber si sa se implice in atragerea lor in diferite activitati specifice virstei. Copii au nevoie de locuri de joaca in aer liber si este foarte bine ca se fac, in cit mai multe zone din oras“, a declarat Otilia Lupu, lect. Univ. dr. sociolog la Universitatea “George Bacovia”.
Pulsul strazii
Bacauanii sint incintati de cele opt noi locuri de joaca pe care Primaria Bacau le va amenaja in acest an. Fie ca sint bunici sau parinti, toti spun ca locurile de joaca sint binevenite, pentru cei mici care vor avea unde sa se joace in siguranta, sa respire aer curat si sa lege noi prietenii.Gheorghe Ciuchi, 82 ani, pensionar: “Este bine ca se fac locuri de joaca noi, este un lucru bun pentru copii, asa mai fac si ei miscare si mai socializeaza. Generatia din ziua de azi petrece foarte mult timp in fata calculatorului, cu toate acestea vad copii foarte fericiti in parculete. Acum cu tot mai multe locuri noi unde se pot juca, nu cred ca vor mai alege sa stea la calculator”;
Filip Feraru, 70 ani, pensionar: “Este un lucru foarte bun, asa cei mici se pot juca in siguranta departe de masini si strazile aglomerate. Imi place sa merg in parculete cu nepoteii mei. Pot sta de vorba cu prieteni care vin si ei cu nepotii si nu trebuie sa stau in permanenta cu ochii pe micuti pentru ca locurile de joaca sint sigure. S-au facut multe lucruri bune pentru orasul nostru in ultimii ani si sint foarte multumit de asta”;
Alina Codreanu, 25 ani, somera: „Ma bucur de acest lucru, eu am o fetita si ii place foarte mult sa mearga la locurile de joaca. Citeodata parcurile sint cam aglomerate asa ca e bine ca se vor face inca opt locuri noi, in cartiere. Unul din noile locuri va fi situat aproape de mine, asa ca voi merge mult mai des cu fetita mea acolo. Apreciez si locurile de joaca existente care sint foarte bine construite pentru siguranta celor mici”;
Lenuta Giurgiucanu, 54 ani, comercianta: “Sa se faca cit mai multe parcuri, pentru ca sint foarte necesare. Merg tot timpul in parc cu cei doi nepotei ai mei sa faca miscare si sa respire aer curat, sint cei mai fericiti cind merg cu ei la locurile de joaca. Ma pot relaxa si eu in timp ce ei se distreaza! In parcurile existente s-au facut modernizari si este mult mai placut . Locurile de joaca pentru copii si spatiile verzi nu vor fi niciodata suficiente si ma bucur ca cineva se gindeste si la cei mici”.
Lasă un răspuns