– în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, micii fermieri s-au plâns de noile modificări fiscale, instructorii auto de noua lege ce îi vizeză, iar poștașii de criza prin care trece Compania Națională Poșta Română
Ștefan POPA
La Prefectura Baăcu, în Sala Mică, sub conducerea subprefectului Dorian Pocovnicu, s-a desfășurat întâlnirea Comisiei de Dialog Social având ca teme principale de dezbatere modificările legislative aduse Codului Fiscal și ale Codului de Procedură Fiscală aplicabile în anul fiscal 2013, memoriul angajaților de la Compania Națională Poșta Română, precum și propunerile legislative ce vizează reglementarea activității școlilor de șoferi, a instructorilor auto independenți și a profesorilor de legislație. La întâlnire au participat șefii serviciilor publice deconcentrate, reprezentanți ai sindicatului din cadrul Companiei Naționale Poșta Română și reprezentanți ai Asociației școlilor de șoferi și Instructorilor independenți.
Din punct de vedere fiscal, modificările legislative au vizat modalitatea de a declara și plăti impozitul pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial, modalitățile de declarare și plata impozitului pe profit pentru anul fiscal 2012, venitul din activități agricole, silvicultură și piscicultură, tratamentul fiscal pentru microîntreprinderi în anul fiscal 2013, plata TVA-ului la încasare și impozitul pe venit . Așa cum au subliniat și reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), noile reglementări fiscale sunt produsul final al dorinței deschis exprimate a mediului de afaceri de a fi sprijinit și stimulat fiscal în derularea activităților de zi cu zi.
Micii fermieri se plâng de noile măsuri fiscale
Subprefectul Dorian Pocovnicu a insistat ca modificările legislative ale Codului Fiscal să fie prezentate punctual, pentru a stimula o dezbatere deschisă și eficientă la nivelul Comisiei de Dialog Social. De asemenea, a precizat că a primit din teritoriu semnale negative din partea micilor fermieri și a agricultorilor nemulțumiți de noile reglementări ale venitului agricol. Pentru a veni în sprijinul unei aplicări clare a legii, fără posibilitate de confuzie, subprefectul a propus ca la Instituția Prefectului să se organizeze, în colaborare cu ANAF, o întâlnire de lucru cu reprezentanții fermierilor, pentru dezbaterea punctuală a modului în care se aplică noile reglementări.
Soarta celor 850 angajați ai Poștei Bacău, în discuție, la Prefectură
Al doilea subiect supus discuției a vizat situația dificilă prin care trece Compania Națională Poșta Română: deficiențele majore semnalate la nivelul managementului companiei, calendarul mișcărilor sindicale, precum și măsurile abuzive de cercetare disciplinară îndreptate asupra participanților la mitingul legal susținut în București în data de 12 februarie 2013. „Situația Companiei Poșta Română, așa cum apar datele prezentate în media, este foarte dificilă. Ne interesează în mod deosebit soarta celor 850 de angajați. Situația în care se găsește astăzi compania se datorează măsurilor adoptate și managementului defectuos, dar și politizării excesive, până la ultimul angajat. Dialogul între management și sindicat este cea mai bună soluție. Poșta Română este o companie de interes național, mă aștept ca responsabilii de această situație să fie trași la răspundere. Sper să ajungem la un consens care să avantajeze instituția în sine și pentru aceasta aveți tot sprijinul nostru”, a declarat subprefectul Dorian Pocovnicu.
Prefectura îi sprijină pe instructurii auto
Subprefectul județului Bacău a reiterat și sprijinul direct pentru ca memoriul Asociației Instructurilor Independenți să ajungă la Ministerul Transporturilor, astfel încât problemele semnalate de aceștia să primească un răspuns adecvat. Potrivit reprezentanților asociației, noile reglementări vor aduce prejudicii majore activității școlilor de șoferi, instructurilor independenți și profesorilor de legislație, aceștia fiind constrânși să își desfășoare activitatea în condiții legale mult prea restrictive și dăunătoare actului pedagogic în sine, antreprenoriatului și libertății de asociere. Asociația a găsit un sprijin direct în Instituția Prefectului, subprefectul solicitându-le celor prezenți la ședință să-și exprime deschis și cu curaj revendicările, pentru a determina o soluție corectă de aplicare a legii, aflată în acest moment în faza de dezbatere publică.
Lasă un răspuns