Ciuma lui Caragea (1813-1814), pe linga strategia guvernamentala a Cabinetului Boc, a fost o simpla „vacanta la Ibiza”! In urma cu aproape 200 de ani, nenorocirea care i-a lovit pe romani a fost una intimplatoare, fara cauze politice sau diplomatice. Acum, insa, „pirjolul” s-a declansat prin ordin de la premierul PD-L. Dupa ce s-a batut (inutil si neconstitutional) cu pensiile si lefurile mari de la stat, a imaginat o noua aberatie: politizarea prin lege (nici comunistii nu si-au permis o asemenea formalizare!) a functiilor publice. Conform datelor prezentate chiar de Guvern, aproximativ 3000 de directori si directori adjuncti functionari publici au primit preavize de 30 de zile. Lor li se alatura si alti bugetari care nu intra sub controlul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Un calcul mediu arata ca peste 12 mii de angajati ai statului (pina la sefi de servicii si departamente din teritoriu) vor deveni, peste o luna, someri. Nu sint eu acela care sa le pling de mila, insa nu mi se pare normal ceea ce li se intimpla…
Ordonanta semnata de domnul Boc este epocala: legifereaza superioritatea politicului asupra competentei profesionale! Imaginati-va ca un copil invata pe rupte. Intra la o facultate de prestigiu, face un masterat, isi sustine doctoratul in economie sau stiinte juridice si doreste sa se implice in mecanismul de functionare a statului. Se angajeaza ca tinar specialist, cistiga experienta, este creativ si doreste sa puna umarul la bunul mers al tarii. Adica isi imagineaza o cariera de succes in sistemul bugetar. In mod normal, de la un an la altul ar putea fi promovat in baza eficientei sale si – intr-o zi! – poate ajunge director in ministere, inspector general sau conducator de departamente de specialitate. Asa ar decurge lucrurile intr-o tara normala. La noi – dupa „legea lui Boc” – este altfel: specialistii adevarati vor fi pentru totdeauna slugile lipitorilor de afise si ai activistilor lingai. Doar patalamaua de la partid este importanta! Fara ea, slugaresti toata viata… In asemenea conditii, functionari la stat vor ramine doar debutantii (cei care vor sa capete experienta) si incompetentii. Ceilalti vor merge in mediul privat unde vor face tot ce le sta in putinta sa traga statul pe sfoara.
Comunistii, in 40 de ani de dictatura, nu si-au permis sa legifereze asa ceva. Chiar existau nenumarate intreprinderi, facultati, institute de proiectare si cercetare unde sefii nu erau membri de partid. In cazul lor, competentele stiintifice ii recomandau. Un idiot, pe un forum, isi exprima, ieri, sustinerea pentru prostia guvernamentala cu urmatorul argument: „Si guvernele anterioare au facut la fel. De ce va agitati acum?”… Pai tocmai de-aia! Precedentele guverne stiau ca este imoral si chiar ilegal ceea ce faceau. In multe cazuri – acolo unde functionarii nu au cedat presiunilor – au renuntat sa schimbe oamenii din functii. In plus, la alegeri, electoratul a taxat de fiecare data asemenea abuzuri. Acum nu ai de ce sa-i acuzi pe cei de la PSD si PD-L: politizarea este legala si orice politician parsiv iti poate spune ca „unde-i lege nu-i tocmeala!”…
Dupa ce ca societatile comerciale sint in pragul falimentului, iar IMM-urile sint desfiintate de impozitul forfetar, exact haosul din institutiile statului mai lipsea! Pina vor fi numiti noii sefi si pina se vor lamuri procesele intentate de cei trimisi in somaj, Romania va fi blocata. Functionarii – fara a mai avea siguranta slujbei – vor opri motoarele, iar interesul fata de rezolvarea problemelor cu care se confrunta tara va scadea la zero. „Ciuma administrativa” generata de premierul Boc si-ai lui va produce pierderi pe care le vom plati multi ani de-acum inainte.
seneca a zis
Oare ce se va alege de tara noastra ,dupa ce actualul guvern isi va fi incheiat mandatul dupa patru ani daca io fi sa reziste atit ? Multe or sa se schimbe dupa alegerile prezidentiale din toamna , poate in mai bine, poate in mai rau , dar cum merg treburile astazi mi se pare un dezastru de guvernare si totul se duce de ripa .Cred ca sta dupa colt si ne pindete colapsul . blocajul general cind nici o conducere nu va mai putea indrepta lucrurile .