Cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la infiintarea ansamblului folcloric “Doina Trotusului”, la Onesti a avut loc, zilele trecute, un amplu spectacol artistic, care a durat aproape 5 ore si care s-a transformat intr-un maraton de folclor, sustinut pe scena Casei de Cultura din municipiu. Introducerea a fost facuta de Francisc Enasel, presedinte al Fundatiei “Doina Trotusului” si director artistic al ansamblului cu acelasi nume, dar si organizator principal al evenimentului, care a sustinut un adevarat moment poetic, in compania solistei Diana Ursachi (la nai) si a ansamblului “Doina Trotusului”. Pe scena a urcat chiar si un preot, care a vorbit despre valorile traditionale si despre credinta, dar care a facut si pomenirea celor care au activat la “Doina Trotusului” si care nu mai sint in viata, apoi i-a binecuvintat pe cei vii si s-a rugat pentru ei. Prezentarea propriu-zisa a manifestarii a fost facuta de cunoscutul compozitor si realizator TV Eugen Ungureanu, alaturi de Cristina Cozaru, iar spectacolul va fi difuzat la televiziunea Favorit. “Este o manifestare care nu a mai avut loc de multa vreme la Onesti”, a precizat Eugen Ungureanu, care a mai amintit ca un sprijin deosebit la organizarea spectacolului l-a avut deputatul Valerian Vreme. Prin intermediul Luminitei Patrateanu, a fost transmis un mesaj din partea deputatului Vreme, in care se sublinia importanta ansamblului “Doina Trotusului” in peisajul cultural al Onestiului si al Vaii Trotusului. “Il felicitam pe Francisc Enasel pentru faptul ca incearca sa readuca Doina Trotusului in prim-planul cultural al Onestiului”, a spus si Eugen Ungureanu.
Valorile de pe Valea Trotusului ies din nou la rampa
A urmat o suita de cintece interpretate de “Doina Trotusului”, ansamblu care, acum, a fost alcatuit din 8 instrumentisti si care a fost dirijat de Costel Babasa, iar dansurile au fost asigurate, in mod stralucit, de tinerii de la ansamblul “Calutul” din Caiuti (condus tot de Francisc Enasel). Tot “Doina Trotusului” a acompaniat grupul “Trotusana”, dirijat de profesorul Iulian Munteanu, si pe solistii vocali Elena Vasiliu, Rodica Blanaru, Stefan Tudor, Alexandru Ulea, Genovia Ardeleanu, Aurel Turturica, Diana Ursachi, Cristina Iscru, Ion Udrea si Marcel Stegaru, precum si pe instrumentistii Costica Costea (ocarina si fluier) si Romica Maxim (saxofon). Au mai cintat solistii vocali Nela Duhu, Eugen Ungureanu si Florin Popa. Toti acesti interpreti de pe Valea Trotusului au facut ca zona sa devina “un simbol de perenitate culturala, un simbol care trebuie respectat”, dupa cum a apreciat Eugen Ungureanu, iar Doina Trotusului a avut si are o mare contributie in acest sens. “Speram ca si primarul Onestiului sa fie alaturi de acesti oameni care duc mai departe muzica si folclorul nostru romanesc”, a mai spus Eugen Ungureanu. El a mai apreciat faptul ca spectacolul de la Onesti a fost un adevarat “regal muzical”, iar Valea Trotusului este “o vale binecuvintata din punct de vedere muzical”, pentru faptul ca “sint foarte multe talente” si foarte multi oameni preocupati de muzica, traditii si folclor.
Colaborare folclorica intre Valea Trotusului si Treviso (Italia)
La spectacolul aniversar al ansamblului “Doina Trotusului” a participat si ansamblul Pastoria del Borgo Furo (din Treviso, Italia), care a inceput o strinsa si fructuoasa colaborare cu grupurile de pe Valea Trotusului, inca din 1990, dupa cum a precizat profesorul Ilie Dumitru (din Dimbovita), cel care a asigurat legatura dintre Onesti si Treviso. De asemenea, Ilie Dumitru a apreciat ca Francisc Enasel este un adevarat “patriot local” si a precizat ca, prin intermediul Pastoriei del Borgo Furo, ansamblurile “Doina Trotusului”, “Calutul” si “Privighetorile Zeletinului” au fost prezente de mai multe ori in Italia, in anii de dupa Revolutie. Iar Eugen Ungureanu a aratat ca italienii de la Pastoria del Borgo Furo “au aceeasi dragoste pentru natura si pentru traditiile vechi”. La Onesti, Pastoria del Borgo Furo a prezentat o suita de cintece si dansuri traditionale, care au scos in evidenta obiceiurile vechi din Italia, iar printre acestea s-au numarat “Dansul piinii”, “Dansul tocilarului” si “Dansul butoiului”. Presedintii celor doua ansambluri, de la Onesti si din Treviso, Francis Enasel si Giani Marini, si-au inminat cupe, plachete, fanioane si alte distinctii, precizind ca vor continua seria de spectacole comune si in Italia. “Speram ca folcorul sa fie cel mai bun amdasador al nostru, alaturi de sport, si asteptam si sprijinul autoritatii locale – a spus Fransic Enasel. Avem si noi cu ce ne mindri si nu ne ducem cu mina goala in Europa”. Manifestarea s-a incheiat cu un recital extraordinar sustinut de ansamablul “Privighetorile Zeletinului”, de la Podu Turcului, condus si dirijat de profesorul Nicolae Popa. Spectacolul de la Onesti, care “s-a transformat intr-un adevarat festival”, dupa cum a apreciat Eugen Ungureanu, a inceput la orele 19,00 si s-a terminat aproape de miezul noptii, cind Francisc Enasel a inminat cupe, plachete, medalii si diplome pentru cei cu merite deosebite, inclusiv pentru instrumentistii veterani, care au facut parte din ansmablul “Doina Trotusului” inca din 1962, de la infiintare. Manifestarea a fost sustinuta de deputatul de Onesti, Valerian Vreme, de primarul din Caiuti, Iulian Durlan, de avocatul Gheorghe Ene, de pensiunea “Alexandra”, de firma Interagroaliment si de alti sponsori din zona. S-a promis sprijin si din partea Primariei Onesti si se asteapta ca promisiunea sa fie onorata. La sfirsitul manifestarii de la Onesti, presedintele ansamblului Pastoria del Borgo Furo ne-a acordat un interviu, in care a apreciat pozitiv “veselia generala” si “diversitatea folclorica si traditionala” observata pe scena Casei de Cultura din Onesti, iar Giani Marini a mai subliniat si faptul ca va continua colaborarea cu “Doina Trotusului”, care va fi invitat si la festivalul de folclor de la Treviso.
George MARTIN
Lasă un răspuns