Doi fermieri elvetieni care au o foarte mare experienta in cresterea vacilor din rasa Angus, au fost, recent, oaspetii proaspat infiintatei asociatii Angus-RO din Moldova. Daniel Niklaus si Bernhardt Oetterli au venit sa prezinte fermierilor moldoveni ceea ce in Occident (si nu numai) este cunoscuta, de multa vreme, ca „Regina carnii de vita”. Intilnirea a avut loc chiar intr-o ferma de vaci Angus, infiintata de Mihai Vlas la granita dintre comunele Baia si Fântâna Mare (din judetul Suceava), iar scopul ei a fost ca participantii sa afle amanunte despre caracteristicile rasei, despre modul de crestere a animalelor, despre modul in care pot cumpara vitele Angus si despre cum vor putea valorifica animalele sau carnea lor.
„Cu cei doi fermierii – ne-a informat presedintele Asociatiei Angus RO, Vasile Pachitanu – am fost si in zona Neamt, iar in Suceava au venit crescatori din Bucovina, din Galati, din Neamt si Bacau. Noi vrem sa incurajam cresterea de vaci pentru carne, dar o carne de o calitate exceptionala, care o face destul de scumpa. Piata din România nu este inca pregatita pentru aceasta, dar noi trebuie sa pregatim terenul pentru viitor”.
Carnea pe care o adorau nobilii
Rasa Angus provine din nord-estul Scotiei, unde a fost dezvoltata de fermieri in secolul al XIX-lea, iar acum reprezinta circa 75% din efectivele de vaci crescute pentru carne. Daniel Niklaus se ocupa de cresterea vacilor din aceasta rasa de circa 35 de ani. Este membru al unei asociatii a crescatorilor de vaci Angus, veche de 70 de ani, iar de circa opt ani este vicepresedintele ei. A inceput cu insamintari artificiale, cu material genetic adus din SUA. „Pe vremea aceea – spune Daniel – era interzis sa se cumpere vaci din alte zone decit din Europa, dar si preturile erau mari. In acest an am ajuns, insa, la 10.000 de vaci de rasa pura, iar ferma noastra a devenit numarul unu in zona, desi in Elvetia se creste mult rasa Simmental, dar care a ramas pe locul al doilea”. Specialistii sustin ca de la Angus obtii carne de foarte buna calitate, iar viteii nu se pierd la fatare. Rasa este adaptabila atit pentru zonele montane (unde nu pot fi crescute vite de greutate foarte mare), cit si pentru zonele de ses, unde vitele pot ajunge si la 800 de kilograme.
Asocierea face piata
In Elvetia exista mai multe asociatii ale crescatorilor de vaci de diferite rase, care au format si un patronat, important pentru studiul pietei, pentru promovarea ofertelor, pentru ameliorarea produsilor. Se cauta calitatea genetica si noi piete de desfacere. Asociatia se ocupa de inregistrarea datelor despre fiecare exemplar crescut. Este foarte importanta aceasta baza de date, pentru ca se poate garanta oricarui cumparator ca va prelua un produs original, de rasa pura. „Tipul de Angus elvetian – a mai spus Daniel – este un pic deosebit de Angusul clasic scotian sau american, in sensul ca este ameliorat, prin selectie, pentru ca animalul sa aiba glanda mamara mai dezvoltata si pentru a da mai mult lapte. Astfel, viteii cresc mai repede, sunt mai sanatosi. Costurile sint mai mici si la tineret, iar piata accepta mai usor pretul cerut”.
Cum incepi o afacere
Fermierul Mihai Vlas a achizitionat vaci Angus in anul 2009, animale cu pedigree, cu toate analizele facute. „Nu stiam nimic pina atunci despre aceasta rasa – spune fermierul. Ceea ce m-a incintat a fost calitatea carnii, sistemul de crestere, dar si costurile cresterii vacilor. Aceasta rasa se comporta foarte bine. Incercam sa progresam, sa putem abatoriza in tara aceasta carne. Fermele de astfel de vaci sint inca putine in România. Initial, am cumparat 30 de juninci gestante si un taur, iar acum am ajuns la circa 90 de capete. inca nu am o piata de desfacere, pentru ca efectivul meu este inca mic, dar am livrat taurasi pentru reproductie. Junincile au ramas pentru efectivul matca. Vrem sa marim efectivul, pentru a putea sustine cererea de pe piata.” Pe cei care vor sa inceapa sa creasca astfel de animale, Mihai ii sfatuieste sa cumpere 30 – 50 de vaci, sa ajunga mai rapid la cistig. Valoarea investitiei depinde de pe ce piata se cumpara animalele. Se pot cumpara vaci cu pedigree curat, din Elvetia, de exemplu, dar si din Slovenia ori Olanda, fara pedigree. „Elvetia a avut un pret de 2.000 de euro pe animal, plus TVA – a mai precizat Mihai. Acum pretul a crescut, pentru ca nici in Elvetia nu se mai acorda crescatorilor subventiile de cite 700 – 800 de euro. Dar, daca investesti, trebuie sa stii si unde poti vinde. Noi, acum, in tara, e greu sa vindem asemenea animale, iar sistemul de abatorizare nu corespunde.”
Irina Marinov a zis
Salutare !!! Sunt din R. Moldova si ma intereseaza subectul de mai mult timp . Spunetimi cum as putea lua legatura cu fermierii elvetieni pentru importarea acestei rase . Multumesc anticipat . O zi buna .