• activitatea de înregistrare a comercianților a fost paralizată din nou, pentru că directorului ORC Bacău i-a expirat mandatul • timp de două zile, comercianții nu au mai putut să-și ridice dosarele • Doru Simovici nu are cu cine să semneze protocoalele de predare-primire a Oficiului
Trecerea Oficiului Registrului Comerțului (ORC) din administrarea camerelor de comerț în subordinea Ministerului Justiției a provocat a doua situație în care activitatea de înregistrare a comercianților a fost paralizată. Activitatea ORC Bacău a mai a fost blocată timp de trei zile, în luna octombrie 2002, cînd a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență care prevede trecerea registrelor comerțului în subordinea Ministerului Justiției. Registrul a fost blocat atunci pentru că nu s-au putut încasa bani și nu s-au putut primi cereri de înregistrare. A urmat apoi o altă dovadă de „măiestrie” administrativă a Ministerului Justiției, cînd președinții camerelor de comerț și industrie au primit o scrisoare în care li se cereau bani: „Prin prezenta, vă rugăm ca plata salariului pentru personalul transferat la oficiul registrului comerțului (…), aferent lichidării lunii octombrie, inclusiv tichetele de masă pentru luna noiembrie, să fie efectuată de camera de comerț și industrie”. Pînă la urmă, problema s-a rezolvat, dar situația a constituit un al doilea indiciu că Registrul, odată confiscat de stat, nu mai era o prioritate a Guvernului.
Ordonanța 129/2002 spune că Registrele vor utiliza actulalele sedii, precum și bunurile cu care au fost dotate pînă în prezent, pe baza de protocoale încheiate cu camerele de comerț. Pe lîngă sedii și infrastructură, camerele sînt obligate să cedeze și bazele de date, constituite tot din resurse proprii ale camerelor. Această obligativitate a fost pe cale să creeze o nouă criză la ORC Bacău, cînd Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău, a amenințat că ar putea lua decizia de a trage oblonul la Registru, deoarece spațiul și bunurile aparțin Camerei. Principala problemă reclamată de Simovici a fost că reprezentanții ORC nu semnaseră protocoalele de predare-primire a activității de înregistrare a comercianților.
Gheorghe Patrichi, directorul ORC Bacău, a rămas fără drept de semnătură a unor astfel de documente, prin decizia lui Vasile Vîlcan, directorul general al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). A urmat apoi o reacție dură a Guvernului care, prin vocea lui Octav Cozmîncă, ministrul Administrației Publice, l-a amenințat pe Simovici „să nu mai facă valuri, că e periculos”. Vinerea trecută, Vasile Vîlcan a venit la Băcău, unde a negociat cu Doru Simovici condițiile de predare-primire a activității ORC. În conferința de presă care a urmat rundei de discuții, directorul Vîlcan a minimalizat efectele pe care le-a avut trecerea la stat a activității de înregistrare a comercianților. „Este adevărat că Oficiul a fost blocat, dar numai pentru trei zile”, a spus Vîlcan, care a dat de înțeles că un astfel de eveniment nu se va mai putea întîmpla. Vasile Vîlcan a picat drept caraghios taman la cîteva zile după ce și-a afișat încrederea în capacitatea de administrare a statului. Asta pentru că același director anunțase că protocoalele de predare-primire între CCIA și ORC vor fi semnate pînă cel mai tîrziu pe 15 februarie, adică pînă mîine.
Cum termenul se apropie de final, ne-am interesat dacă documentele vor fi parafate la timp. Președintele Doru Simovici ne-a spus doar că, cel mai probabil, protocoalele nu vor fi semnate în termen, din cauză că Patrichi, directorul ORC Bacău, nu a mai primit drept de semnătură de la București. Și nu pentru că Vasile Vîlcan ar fi uitat să trimită împuternicirea, ci din cauză că i-a expirat mandatul. Vîlcan a fost numit director interimar de către ministrul Justiției, iar mandatul a fost valabil pînă la data de 11 februarie. Surse neconfirmate oficial spun că Vîlcan nici nu va mai primi un nou mandat. Asta n-ar fi foarte grav, dacă nu i-ar fi expirat și mandatul de director al ORC Bacău și lui Gheorghe Patrichi. Efectul a fost că, pe 11 și 12 februarie, marți și miercuri, activitatea de înregistrare a comercianților a fost din nou paralizată. Întreprinzătorii nu și-au mai putut ridica dosarele firmelor de la ORC, deoarece Patrichi nu mai era director, deci nu mai avea cum să le semneze. Situația s-a rezolvat abia ieri, cînd Patrichi a primit o delegație de la ONRC, iar activitatea ORC Bacău a fost deblocată. Cel mai nedumerit de brambureala de la Oficiu s-a arătat ieri Doru Simovici, președintele CCIA, care a așteptat în zadar un semn de viață de la conducerea Oficiului. Ca urmare, semnarea protocoalelor a fost amînată pînă la o dată neprecizată. Ca o ironie, Vasile Vîlcan îi amenințase cu procese penale pe reprezentanții CCIA Bacău, vinerea trecută, pe motiv că aceștia ar încălca prevederile legale de predare a ORC. Acum, tocmai din cauza lipsei de organizare a ONRC, această obligație nu mai poate fi respectată. Față de această situație, Doru Simovici ne-a declarat doar că „mă abțin de la orice comentariu”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns