Regiunea Nord-Est ocupa, la sfirsitul lunii ianuarie, locul al treilea in Romania dupa gradul de utilizare a fondurilor solicitate prin proiectele depuse in Programul Operational Regional – Regio, de 155,5%, fata de Regiunea Vest, cu 185,2% si Regiunea Bucuresti-Ilfov, cu 156,1%. Dar, regiunea are alocata, din Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat, cea mai mare valoare a fondurilor, de aproape trei miliarde de lei.
In Regiunea Nord-Est exista si cele mai multe proiecte depuse pentru finantare din acest program, de 1.179, cu cea mai mare valoare solicitata, de peste 5,22 de miliarde de lei. Dintre acestea, au fost respinse 366 de proiecte, cu o valoare de 573 de milioane de lei, dar s-au incheiat contracte pentru 194 de proiecte, cu o valoare de 2,15 miliarde de lei (care mentine regiunea pe primul loc in tara). Gradul de utilizare dupa marimea fondurilor solicitate este superior mediei pe tara, care a ajuns la 148,2% la finele lunii ianuarie.
Gradul de utilizare cel mai ridicat, in regiune, il au proiectele depuse pe Axa 3 – Infrastructura sociala, la Domeniul Major de Interventie 3.4 Infrastructura educationala, de 271,4%, cu 16 proiecte in valoare de 204 milioane de lei. Urmeaza Axa 2 a programului (Infrastructura rutiera), cu un grad de urilizare de 260,4%, unde 25 de proiecte contractate au o valoare de 758 de milioane de lei. Solicitari mari au fost pe majoritatea axelor programului, care au adus gradul de utilizare la cote peste cele prevazute initial. Astfel, la Axa 5 – Turism, pentru domeniul „Patrimoniu cultural”, gradul de urilizare a ajuns la 210%, cu o valoare contractata de 149 de milioane de lei, pe Axa 4 – Mediul de afaceri, la domeniul „Microintreprinderi” gradul de solicitare este de 194,2%, iar valoarea contractata de aproape 19 milioane de lei. Cu 173,4% apare in statistici domeniul „Centre urbane”, din Axa 1 – Dezvoltare urbana, cu o valoare contractata de 290 de milioane de euro, iar cu 171% apare domeniul „Cazare si agrement turistic”, din Axa 5, cu 147 de milioane de lei contractate. Pe domeniul „Infrastructura de sanatate”, din Axa 3, s-a ajuns la 155,6%, cu sapte proiecte in valoare de 72 de milioane de lei.
Nu s-a solicitat nici un leu din fondul alocat programului pe domeniul „Situri industriale”, pe Axa 4, pentru ca nici un astfel de perimetru nu mai este in proprietate publica, iar pe domeniul „Promovarea turismului”, Axa 5, s-a ajuns la numai 48% grad de utilizare, din 12 contracte pentru o valoare totala de 8,8 milioane de lei (proiectele sint gestionate, la nivel national, de organismul intermediar organizat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului). Sub 70% grad de utilizare au ramas si domeniile „Poli de crestere” si „Poli de dezvoltare”, din Axa 1, iar domeniul „Echipamente pentru situatii de urgenta”, din Axa 3, este aproape de 100%.
Gradul de utilizare reprezinta valoarea solicitata a proiectelor aflate in curs de evaluare si contractate, raportat la valoarea alocarilor financiare.
Lasă un răspuns