Eugen ȘENDREA
Pe 2 aprilie am sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române. Consemnînd acest eveniment, am considerat că nu ar fi lipsit de interes pentru cititorii noștri să afle cîte ceva și despre începuturile acestei instituții publice în județul nostru.
În dimineața zilei de 16 iulie 1894, băcăuanii s-au frecat la ochi, nevenindu-le să creadă ceea ce vedeau: pe străzile orașului apăruseră patrule călări de jandarmi. Erau primele apariții ale Companiei de jandarmi din Bacău, de curînd înființată. Nu erau mulți, doar „9 jandarmi călări și 7 reangajați, comandați de căpitanul Constantin Panaitescu și ajutat de locotenentul Toma Teodorescu”. La Bacău, ca și în mediul rural, se simțea nevoia de a se asigura „liniștea și ordinea publică, precum și executarea legilor și regulamentelor”. Erau multe de făcut. Scandaluri, bătăi, furturi și chiar crime afectau liniștea, integritatea și avuția cetățenilor. Nu degeaba bunicii noștri fredonau, pe oriunde se nimerea: „La Bacău, la Bacău/ Într-o mahala/ S-antîmplat, s-antîmplat/ O mare dandana!”.
Rezultatele sînt peste așteptări. Jandarmii băcăuani devin de neînlocuit. Ca urmare, la nici 10 ani, în 1903, efectivul se mărește „în raport cu necesitățile serviciului”, „avînd de încadrat 77 posturi de jandarmi, corespunzătoare celor 77 de comune rurale”. Jandarmeria băcăuană e la „înălțime”, „veghind zi și noapte permanent în serviciu”, „atît la paza comunelor rurale, cît și a tuturor drumurilor de comunicații”.
În timpul primului război mondial, Jandarmeria băcăuană face adevărate fapte de vitejie și „trimite oamenii la diferite unități ce acționau pe front, pentru a face poliția frontului și a cantonamentelor”. La încheierea războiului, Jandarmeria ia denumirea de Corpul jandarmeriei „avînd brigăzi, regimente, batalioane, companii, plutoane și posturi”. O nouă mărire a efectivelor se produce în anul 1929, cînd se schimbă și denumirea, devenind „Legiunea de jandarmi Bacău”. Faptele bravilor jandarmi băcăuani sînt de invidiat. Din 5148 „de evenimente” petrecute în anul 1933, jandarmii au rezolvat prompt 5133!
Cu aceeași dăruire, jandarmii din Bacău vor fi prezenți și în cea de a doua mare conflagrație mondială a lumii, numele multora dintre ei fiind înscrise cu litere de aur în Marea Carte a Istoriei României. Iată cîteva nume de jandarmi care, cu strălucire, și-au făcut datoria în timpul serviciului, la Bacău: locotenenții Al. Ciocoiu și Constantin Sideri, căpitanii Dumitru Mardare, Ioan Racovitză, Ioan Popovici, Constantin Gheorghiescu, Teodor Merculescu, Lazăr Radu, Dimitrie Mareș, Constantin Mănescu, Romeo Orășanu, C. Tănăsescu și C. Maria, precum și maiorul Virgil Ariton.
Desființarea jandarmeriei a însemnat o grea pierdere și o mare eroare. Au trebuit să treacă peste patru decenii spre a se reînființa Jandarmeria. Ne-am bucurat și noi, ca și toți băcăuanii cinstiți, de reapariția acestei instituții de ordine publică. Nu ne rămîne decît să le urăm, la rîndu-ne, noi succese și fapte pe măsura renumelui dobîndit.
Lasă un răspuns